PONOVNO IZGUBLJENA BITKA: Sud ponovno odbio žalbu roditelja smrtonosno bolesnog dječaka

Svijet
PONOVNO IZGUBLJENA BITKA: Sud ponovno odbio žalbu roditelja smrtonosno bolesnog dječaka
.

Britansko pravosuđe je u srijedu ponovno odbacilo žalbu roditelja malog Alfiea, koji su tražili prebacivanje djeteta koje se nalazi u poluvegetativnom stanju u Italiju. “Moraju se odbaciti žalbe”, koje su odvojeno uložili otac i majka 23-mjesečnog djeteta, izjavio je sudac Andrew McFarlane s Visokog suda u Londonu.

Roditelje bolesnog dječaka podržavaju Papa i talijanska vlada. Rasprava u srijedu je bila nova etapa duge pravosudne bitke roditelja protiv liječničke ekipe dječje bolnice Alder Hey u Liverpoolu gde je Alfie hospitaliziran od decembra 2016.

Prema toj bolnici, dijete rođeno 9. maja 2016. boluje od rijetke neizlječive neurodegenerativne bolesti. Bolnica procjenjuje da nastavak liječenja nije u djetetovom interesu.

Paul Diamond, odvjetnik Toma Evansa, dječakova oca rekao je tijekom rasprave da roditelji ne očekuju čudesno izliječenje u Italiji, već jednostavno potrebnu palijativnu njegu, prenosi Hina.

U ponedjeljak navečer je Alfie isključen s aparata koji su ga održavali na životu, na koje je ponovo priključen 24 sata kasnije. Njegov otac navodi da to dokazuje da on može samostalno disati i da je njegovo zdravstveno stanje bitno bolje nego što je bilo procijenjeno.

U utorak je Paul Diamond tražio od suca da promijeni stajalište i dozvoli roditeljima da odvedu sina u Italiju u bolnice koju su ih pozvale.

Ranije je sudac Anthony Hayden s Visokog suda u Manchesteru odbio zahtjev roditelja i rekao da je Alfiev predmet dosegao završno poglavlje. On je dozvolio njegovo smještanje na drugi bolnički odio, u hospicij ili povratak roditeljima, ali oni su odlučili uložiti žalbu pred Visokim sudom u Londonu.

Više britanskih sudova – Visoki sud, Prizivni sud i Vrhovni sud – su presudili u korist medicinske ekipe.

Europski sud za ljudska prava je također odbio zahtjev Alfievih roditelja.

Bolnica u Liverpoolu ističe da je “apsolutni prioritet bolnice osigurati Alfieu potrebnu njegu za njegovo blagostanje, njegovog dostojanstvo i privatni život”, rekao je u utorak glasnogovornik bolnice.

 

Ne propustite