Šef armenske oporbe pozvao na prosvjed: Odazvali se deseci hiljada građana

Svijet
Šef armenske oporbe pozvao na prosvjed: Odazvali se deseci hiljada građana
.

Više desetaka hiljada osoba prosvjedovalo je u Erevanu na poziv oporbenog čelnika Nikole Pašinjana, zastupnika u parlamentu koji traži vlast i prijevremene parlamentarne izbore, dva dana nakon ostavke premijera Serža Sargsjana.

Zastupnik Pašinjan (42) izjavio je u utorak da je "spreman voditi zemlju ako mu narod povjeri tu odgovornost".

U srijedu je oporbeni blok Jelk objavio da je odlučio predložiti imenovanje Nikole Pašinjana za premijera, što je funkcija koja u toj zemlji ima veću snagu od uglavnom počasne funkcije predsjednika, prenosi Hina.

"Republikanska stranka mora otići"

Kada njegova kandidatura bude predana na izglasavanje u parlamentu, Pašinjan će trebati 53 glasa da bi bio izabran. Za sada može računati na podršku 40 zastupnika, rekao je jedan dužnosnik tog Jelka.

Republikanska stranka Serža Sargsjana, u kojoj je i privremeni premijer Karen Karapetian, imala je dosad 65 mjesta u parlamentu od ukupno 105, s bliskim saveznikom Armenskom revolucionarnom federacijom (FRA), koja je tijekom večeri najavila da napušta koaliciju na vlasti.

Nakon odlaska FRA, Republikanska strana sa svojih 58 mjesta ima izgleda izabrati svog novog kandidata, ali tu opciju odbacuje Nikol Pašinjan.

"Republikanska stranka mora otići. Svi republikanci moraju priznati pobjedu naroda", izvikivao je u srijedu Pašinjan dok je marširao Erevanom na čelu povorke više hiljada svojih pobornika. 

Ne propustite