Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo

Svijet
Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo
.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u maju dolazi u BiH gdje će u glavnom gradu održati veliki predizborni skup.

Prem pisanju provladinog medija u Turskoj Yenisafak Erdogan će u Sarajevo doći 20. maja, gdje planira održati miting, kako se navodi za 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih evropskih zemalja.

U Turskoj se 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a aktuelnoj vlasti u Turskoj, odnosno AK partiji je u ovom trenutku veoma važno da u jednoj evropskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Holandija i Njemačka zabranile organizaciju skupova povodom referenduma o izmjenama ustava u Turskoj.

Erdogan je prvobitno planirao održati predizborni miting u Njemačkoj, s obzirom na to da u toj zemlji živi najveći broj turskih državljana od svih zemalja Evrope. Ipak, nakon što je dobio odbijenicu, a nakon toga i u Austriji, odluka je pala na Sarajevo.

Yenisafak piše da su pripreme za skup u Sarajevu već počele.

"Nakon antidemokratskih izjava koje dolaze iz evropskih zemalja miting koji organizira Erdogan postaje još važniji", navodi Yenisafak.

Detalji Erdoganove posjete Sarajevu još nisu poznati, ali se očekuje da turski predsjednik zvanično otvori Kliniku za akušerstvo na KCUS-u, čiju obnovu je finansirala TIKA, ili neki drugi objekt. Nezvanično, u opticaju je i ozvaničenje nastavka radova na novoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice, što će sa više od 10 miliona eura finansirati Turska.

 

Ne propustite