DONALD TUSK: Crna Gora prednjači u integracijama

Region
DONALD TUSK: Crna Gora prednjači u integracijama
.

Crna Gora napreduje u procesu europskih integracija, uspješno provodi obaveze koje proističu iz integracijskog procesa i time predstavlja dobar primjer za države zapadnog Balkana, ocijenili su u utorak navečer crnogorski premijer Duško Marković i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk, koji boravi u dvodnevnom posjetu Podgorici, ponovio je kako je Crna Gora u integracijskom procesu država koja prednjači, te da predstavlja pozitivan primjer za regiju, što je veoma važno i za Europsku uniju jer se time, kako je kazao, “pokazuje da su u složenoj situaciji i u kompliciranomj regiji napredovanje i pozitivni pomaci mogući“.

Marković je pohvalio Izvještaj Europske komisije kao koristan dokument za daljnje unaprijeđenje i ubrzanje crnogorskog pregovaračkog procesa.

„Nemamo nijedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritiziramo pristup EU-a. Naprotiv“, rekao je Marković. 

On je naveo da odlučnost EU-a da se bavi zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem sumitu u Sofiji, kao veliku priliku za cijelu regiju.

Marković je posebno zahvalio europskim čelnicima - predsjedniku EK-a Jean-Claude Junckeru, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu na njihovoj posvećenosti regiji, prenosi Hina. 

Tusk će u Crnoj Gori boraviti i u srijedu, a iz Podgorice putuje u Srbiju.

Na Kosovu će boraviti u četvrtak 26. aprila odakle istog dana odlazi za Bosnu i Hercegovinu. Posljednjeg dana balkanske turneje u petak 27. aprila boravit će u Makedoniji.

 

Ne propustite