RODITELJI U STRAHU: Ovo koristite svakog dana i ugrožavate zdravlje vaše djece

Porodica i zdravlje
RODITELJI U STRAHU: Ovo koristite svakog dana i ugrožavate zdravlje vaše djece
.

Alergija je poremećaj imunološkog sistema u kojemu tijelo reagira, odnosno postaje preosjetljivo na određenu tvar ili alergen. Neke se alergije mogu pojaviti u bilo koje doba godine dok se druge, kao peludna alergija, javljaju sezonski – obično u proljeće i ljeto ili ujesen. Alergija je jedna od najčešćih bolesti, a kada se pojavi u ranom dobu, može utjecati na fizičko i psihičko zdravlje djeteta.

a

Na dobivanje alergija utječu mnogi faktori te niti jedan nije potpuno izdvojen. Djeca koja imaju najveće predispozicije biti preosjetljiva na alergene su ona koja imaju takve slučajeve u obitelji. Tako najrizičniju skupinu čine djeca čija oba roditelja pate od alergija.

a1

Bez obzira na predispozicije, djeca mogu postati alergična na gotovo sve čemu su izložena. Uzročnici alergija mogu biti razni te do preosjetljivosti može doći na nekoliko načina – udisanjem, probavljanjem, ubodom ili dodirom na kožu.

a2

Broj djece koja pate od alergije raste ogromnom brzinom, u razvijenim zemljama ih je 20 odsto više u posljednjih dvadeset godina, a niko nije siguran šta je razlog.

Jedni tvrde da je uzrok genetski faktor, drugi kažu da se menja izloženost alergenima u ranom djetinjstvu pa to izaziva reakcije.

a3

Nova studija upravo objavljena u stručnom alergološkom časopisu ukazuje na vezu između genetike, alergije na hranu i sredstava kojima je izložena dječija koža. Naime, vlažne maramice kojom roditelji brišu bebe ostavljaju sloj sapuna na koži, a uklanjaju prirodan zaštitni sloj. Ako još postoji i genetska predispozicija, alergija će se gotovo sigurno pojaviti u djetinjstvu, prije svega u vidu ekcema.

a4

Zato se savjetuje ograničena upotreba vlažnih maramica na dječijoj koži, kao i obavezno obilno ispiranje čistom vodom poslije kupanja.

a5

Ne propustite