Ubica koji se namjerno zaletio u masu ljudi, vikao policajcu "Ubij me! Upucaj me u glavu!"

Svijet
Ubica koji se namjerno zaletio u masu ljudi, vikao policajcu  "Ubij me! Upucaj me u glavu!"
.

 Alek Minassian (25) pojavio se na sudu u Torontu pokazujući vrlo malo emocija, a u sudnicu će se vratiti 10. maja. Naime, vozač kombija koji se u ponedjeljak u Torontu zaletio na pješake optužen je danas za deset ubojstava i 13 pokušaja ubojstava, no motiv zločina i dalje je nepoznat.

 On se u iznajmljenom bijelom kombiju namjerno zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta. Srušio je više desetaka pješaka i usmrtio njih deset.
 
Zasad je poznat identitet samo triju žrtava, Anne-Marie D'Amico koja je radila za američku investicijsku tvrtku i dvoje Južnokorejaca.
 
Policija navodi da im optuženi nije bio poznat, a nepoznati su i njegovi motivi.
 
Ubojica policajcu: "Upucaj me u glavu!"
 
Pravo je čudo da je Minassian uopće živ, odnosno da ga policija nije upucala, s obzirom na to da je upravo to tražio pri okršaju s policajcima. 
 
 "Lezi dolje!" povikao je policajac na ubojicu, s pištoljem uperenim prema njemu. "Ubij me!" ovaj mu je uzvratio, držeći ruku uperenu prema njemu kao da također drži pištolj. 
 
Policajac je u tom trenutku morao donijeti odluku o životu i smrti, ali nije ga poslušao. "Ne! Lezi dolje! Lezi dolje!" ponovio je.
 
"Imam pištolj u svom džepu!"
povikao je Minassian. 
 
"Nije me briga! Lezi dolje! Lezi dolje! Lezi dolje ili ćeš biti upucan", nastavio je odlučno policajac.
 
"Upucaj me u glavu!" bio je i ubojica uporan. Ali policajac ga nije poslušao. Umjesto toga, svladao ga je i uhitio živog i neozlijeđenog. 

Išao je u školu po programu za učenike s posebnim potrebama
 
Minassian je pohađao srednjoškolski program za učenike s posebnim potrebama.
 
Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, no premijer Justin Trudeau i ministar državne sigurnosti Ralph Goodale rekli su da se ne radi o toj vrsti napada.
 
Goodale je dodao da u zemlji nije pojačana uzbuna vezano za terorizam i da se zasad ne zna ima li napad veze sa sastankom skupine G7 u Torontu koji je u tijeku.
 
Incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme zaredali u Sjedinjenim Državama i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj povijesti. 
 
Napad se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja.
 
Dan poslije Trudeau je od Kanađana zatražio da ne žive u strahu. 
 
"Ne smijemo živjeti u svakodnevnom strahu i nesigurnosti dok šećemo našim gradovima'', rekao je premijer prije sastanka vlade u Ottawi.
 
"Kanađani diljem zemlje su šokirani i tužni zbog tog bezumnog napada", dodao je šef vlade. "Moramo ostati otvorena i slobodna zemlja", naglasio je.
 
Videosnimka napada koju je snimio slučajni prolaznik prikazana je na televiziji CBC i pokazuje muškarca koji je u više navrata uperio neki predmet prema policajcu, a ovaj mu viče da legne, no muškarac odgovara: "Ubij me."
 
Policajac iz Toronta koji je odbio pucati na osumnjičenika pohvaljen je danas za suzdržanost prema osobi koja je tvrdila da ima pištolj.
 
Nenasilnu akciju kanadske policije pozdravili su mnogi na društvenim mrežama.
 
Policija u Sjedinjenim Državama kritizirana je jer je laka na obaraču, što je pokazao niz ubojstava u kojima je policija pucala i ubila osumnjičene, a poslije se pokazalo da su bili nenaoružani.

Ne propustite