Čović: Članovi Predsjedništva BiH trebaju iznositi zajedničke stavove

Bosna i Hercegovina
Čović: Članovi Predsjedništva BiH trebaju iznositi zajedničke stavove
.

Upitan da prokomentira izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je kazao kako se  član Predsjednišva BiH Dragan Čović ispričao predsjednici Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Fedracije Valentini Matviyenko, Čović je kazao novinarima u Mostaru kako iznenađuje "da je Izetbegović, od kada je preuzeo predsjedanje, tri ili četiri puta samostalno istupio bez dogovora s drugom dvojicom kolega" te da se iznose detalji koji nemaju nikakvog smisla.

- Stoga me današnja njegova izjava ne iznenađuje - kazao je Čović, ocjenivši je kako se u javnost ne može izaći s izdvojenim stavovima, već sa zajedničkim. 

Ako je to potreba jedne izborne kampanje onda nema smisla. Ako smo pet rotacija radili zajedno bez ijednog preglasavanja oko dnevnog reda i sve dogovarali i svaka sjednica je bila jednoglasna onda nema razloga da i u šestoj rotaciji ne radimo tako. Na ovaj način bojim se da ćemo napraviti mnogo više štete nego koristi i sebi osobno i svojim strankama, i svakako BiH – zaključio je Čović.

 Komentirajući brojne reakcije oko početka izgradnje Pelješkog mosta, Čović navodi kako se treba ograditi oko svega što nije stav BiH i institucije Predsjedništva BiH.

- Ako gospodin Zvizdić izlazi u ime Vijeća ministara onda to mora biti stajalište Vijeća ministara, a ne Zvizdićevo – istaknuo je Čović, prenosi Fena.

 Napomenuo je kako je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću čestitao početak izgradnje Pelješkog mosta, ali kao predsjednik HDZ-a BiH.

Hrvatska je konačno napravila jedan iskorak koji uvelike pomaže BiH jer ćemo mi za dvije do tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum. Bez bilo kakvih opterećenja za to vrijeme ćemo završiti cestu Stolac - Neum tako će se Neum potpuno otvoriti i doći do one razine jedne turističke destinacije kakva nam treba – istaknuo je Čović.

 Komentirajući Izborni zakon, Čović je kazao kako su na sastanku s  američkom veleposlanicom u BiH Maureen E. Cormack i šefom misije EU-a u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom ponovili stav da se Izborni zakon mora promijeniti, iako je ostalo još svega 10-tak dana. 

- Uvjeren sam da će izbori biti održani. Hoćemo li uspjeti u ovih nekoliko dana naći jedan konsenzus između onog što zagovaraju bošnjačke  i hrvatske stranke, za nas je moguće jer su rješenja vrlo jednostavna i ponudit ćemo ih sutra na sastancima  - kazao je Čović.

Ne propustite