PRAVO ČUDO PRIRODE: Znate li zbog čega imamo ovaj ružičasti dio u uglu oka?

Zanimljivosti
PRAVO ČUDO PRIRODE: Znate li zbog čega imamo ovaj ružičasti dio u uglu oka?
.

Zovu ga 'mokri' dio oka, u nastavku teksta saznajte čemu služi...

Oko, odnosno vid najvažnije je ljudsko osjetilo jer njime primamo 90 posto informacija iz okoline. A koliko su naše oči "čudo", otkriva i odgovor na pitanje otkud nam ružičasti "mokri" djelić u kraju oka.

Kada govorimo o građi oka, svi znamo za pojmove očna jabučica, očna leća, rožnica, zjenica, šarenica, bjeloočnica, očni živac i mrežnica. No znate li koji je to dio oka, odnosno očne šupljine latinskog naziva plica semilunaris? Riječ je o ružičastom "mokrom" djeliću u unutrašnjem kutu oka čije je porijeklo vrlo zanimljivo.

oko-smedje

 

Naime, taj ugao zapravo je ostatak unutarnjeg, odnosno trećeg kapka, koji imaju ptice i reptili, a koji su ljudi tijekom evolucije izgubili.

oko

Ljudsko oko djeluje slično fotoaparatima i kamerama: prozirni prednji dijelovi oka lome zrake svjetlosti projicirajući umanjenu i obrnutu sliku na fotosenzitivnu mrežnicu gdje se u živčanim stanicama pretvaraju u električne živčane impulse. Isprobajte i trik koji popravlja vid i jača oči.

7209caf4df0656a87ef8

Osjetilo vida omogućava nam da razlikujemo boje i percipiramo dubinu. Ljudsko oko ima vidni ugao od 200 stepeni te može razlikovati 10 miliona nijansi boja.

Ne propustite