PROVJEREN NAČIN: Evo kako očistiti peglu od naslaga prljavštine i kamenca

Praktična žena
PROVJEREN NAČIN: Evo kako očistiti peglu od naslaga prljavštine i kamenca
.

Crne i smeđe fleke na pegli su pokazatelj da se niste dobro brinuli za nju. Kod nekih kvalitetnijih pegli ovakve nezgode se rijetko događaju, ali, ipak se većina susreće sa ovim problemom.

c3

Dno pegle zaista nije teško očistiti, a mi ćemo vam pokazati nekoliko načina. Vi izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Na mnogim peglama, vremenom nastaje kamenac i naslage. To, naravno otežava peglanje, pa je zbog toga važno da pravilno očistite dno pegle.

Bit će vam potrebna posuda otporna na toplotu u koju možete smjestiti svoju peglu.


Također će vam trebati dva drvena štapića na koja ćete staviti peglu, tako da zmeđu pegle i dna posude napravite razmak oko 1 cantimetar. Tako je najlakše očistiti peglu.

Sada je potrebno da uradite sljedeće:

Uzmite sud otporan na toplotu , koji imate u kući, stavite na njegovo dno dva drvena štapića, na koja ćete staviti peglu.

Stavite peglu u sud na drvene štapiće.

c

Naspite u sud limunsku kiselinu (limuntus).

Prokuhajte vodu i polako je sipajte u sud.

c1

Potrebna količina vode i limuntusa je u zavisnosti od veličine suda, u proporciji – 1 kafena kašičica limuntusa na 200 ml vode.

 

Voda treba da pokriva grejnu ploču pegle na 1-1,5 centimetar. Svi gumeni i električni dijelovi treba da se nalaze iznad vode. Pegla je naravno isključena.

Ostavite je tako da odstoji 5-10 minuta.

Poslije sud stavite na šporet na umerenu vatru. Kada voda u sudu provri, ostavite da vri još 10-15 minuta.

c2

Vidjet ćete šta sve može „izaći“ iz vaše pegle.

p4

Ne propustite