Šokantno otkriće u tami jezera: Naučnici ostali šokirani onim što su pronašli na dnu jezera

Zanimljivosti
Šokantno otkriće u tami jezera: Naučnici ostali šokirani onim što su pronašli na dnu jezera
.

Nakon desetljeća pretraživanja drugog najvećeg jezera Bliskog istoka, dom izgubljenog kraljevstva pronađen je stotinama metara ispod površine.

Arheolozi sa Sveučilišta Van Yüzüncü Yıl objavili su nevjerovatan otkriće u studenom 2017. godine – ogromni tri hiljade godina star dvorac sačuvan duboko u jezeru u izvanrednom stanju.

j3

Potopljeni gradovi su obično legenda, ali krajem prošle godine arheolozi su pronašli dokaz lokalne legende koja se skrivala duboko u jezeru Van u Turskoj, piše Sciencealert.

Istraživači su blisko surađivali s nezavisnim timom ronilaca kako bi pronašli svoj dvorac.

j5

Izgubljeni podvodni gradovi i dvorci popularni su motivi u folkloru i lokalnoj legendi diljem svijeta. Doista, tako su i priče starih izgubljenih čudovišta koja se kriju u dubokim jezerima.

j4

Tahsin Ceylan, voditelj ronilačkog tima na projektu, prvo je došao u potragu za jezerom Van Monster, ali je otkrio izgubljeni grad.

“Postojala je glasina da bi moglo biti nešto pod vodom, ali većina arheologa i muzejskih dužnosnika rekla nam je da ništa nećemo naći”, rekao je Daily Sabah.

Dvorac se proteže oko kilometar, sa zidovima visokim 3 ili 4 metra, koji su u dobrom stanju u alkalnim vodama jezera.

j2

Istraživači vjeruju kako je to relikvija izgubljene civilizacije Urartua, također nazvane Kraljevstvo Van, koje je postojalo u regiji od IX. Do VI. stoljeća prije Krista.

Razina vode jezera je, međutim, dramatično varira tijekom tisućljeća, a istraživači vjeruju da je razina bila daleko niža na vrhuncu urartanskog društva nego danas.

Ostali dijelovi drevnog naselja su mnogo veći, čak i iznad sadašnje obale, a predmet su tekuće arheološke studije.

j1

“Mnoge su civilizacije i ljudi naselili oko Van jezera”, rekao je Ceylan.

Prošle godine tim je također otkrio 4-kilometarski kvadratni poligon stalagmita koji nazivaju “podvodnim dimnim dimnjacima” pod jezerom te nadgrobne spomenike iz Seljukove ere, prije nekih 1000 godina.

Ranije ove godine najavili su otkriće ruskog broda za koji se vjeruje da je potonuo 1948. godine.

Tim nije mogao utvrditi koliko su duboko zidovi pokopani pod sedimentom na podu jezera, a više terenskih radova pod površinom Van jezera bit će potrebno da nauče više o strukturi – a nadamo se i ljudima koji su živjeli unutar njega, ustvrdili su istraživaći.

“Čudno je pronaći ovaj dvorac pod vodom. Arheolozi će doći ovdje da ispituju povijest dvorca i daju informacije o tome”, rekao je Ceylan. “Otkrili smo točnu lokaciju dvorca, fotografirali ga i postigli napredak u našem istraživanju. Sada vjerujemo da smo otkrili novo područje za arheologe i povjesničare koji studiraju.”

 

Ne propustite