Stanje je stvarno teško: Više od 20 poginulih u prosvjedima

Svijet
Stanje je stvarno teško:  Više od 20 poginulih u prosvjedima
.

U prosvjedima protiv mirovinske reforme u Nikaragvi poginulo je više od 20 osoba, javila je nevladina organizacija Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cenidh).

Prosvjedni su počeli u srijedu u nekoliko gradova zemlje. Okupili su se protivnici reforme koju predlaže vlada predsjednika Daniela Ortege koji želi povisiti doprinose i smanjiti za pet posto mirovine kako bi smanjio manjak u proračunu.

"Procjenjujemo da je poginulo više od 20 osoba, sada provjeravamo podatke pošto kola puno dezinformacija. Stanje je stvarno teško", rekla je predsjednica Cenidha Vilma Nunez.

Ni vlada ni policija nisu potvrdili te podatke. Posljednji službeni podatak je od petka o desetoro poginulih, dok dnevni list La Prensa izvještava o više od 30 mrtvih, ali ne navodi izvor.

U subotu navečer su izbili novi sukobi mladih prosvjednika i specijalnih policijskih snaga u Managvi, nakon televizijskog obraćanja Ortege. Prosvjednici su podigli barikade na ulicama i bacali kamenje na policajce koji su uzvratili suzavcem.

Nikaragvanski novinar Miguel Angel Gahona ubijen je tijekom javljanja uživo s nasilnih protuvladinih prosvjeda, prenijeli su u subotu navečer tamošnji mediji.

To su najveći prosvjedi u Nikaragvi od kada je Daniel Ortega prije 11 godina stupio na vlast, prenosi Hina.

On je u subotu uputio poziv na dijalog. Rekao je da prosvjede podržavaju političke skupine koje se protive njegovoj vladi i koje financiraju ekstremističke organizacije Sjedinjenih Država, ali nije ih identificirao. 

Ortega je istaknuo da je cilj provjeda "sijanje straha i nesigurnosti, uništenje slike Nikaragve nakon 11 godina mira radi preuzimanja vlasti".

Ne propustite