Fišo: Imamo dug i obavezu prema poginulim borcima i šehidima da ih ne zaboravimo

Bosna i Hercegovina
Fišo: Imamo dug i obavezu prema poginulim borcima i šehidima da ih ne zaboravimo
.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Ilidže, gdje je položio cvijeće na Centralno spomen obilježje ispred Općine Ilidža i ispred Ratne bolnice „Ćamil Marić“ u Hrasnici.

Ministar Fišo je u obraćanju prisutnima na centralnoj manifestaciji ispred Pete osnovne škole u Sokolović Koloniji istaknuo da „imamo dug i obavezu prema poginulim borcima i šehidima da ih nikad ne zaboravimo“.   

- Ovaj datum je najznačajniji u odbrani, ne samo Ilidže, već i cijele Bosne i Hercegovine. Naši heroji nisu uzalud dali svoje živote kako bi mi danas živjeli slobodni - rekao je ministar Fišo, te podsjetio na pobjednički put 4. Viteške brigade Armije RBiH.

Istaknuo je da se „s ponosom bude sjećanja na više od 10.000 pripadnika 4. Viteške, 1.100 ratnih vojnih invalida i 405 šehida i poginulih boraca“.

Na današnji dan, 22. aprila, vođena je jedna od najznačajnih bitaka za grad Sarajevo, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Te 1992. godine slabo naoružana 93 borca krenula su prema Ilidži. Uspjeli su odbraniti prostor do Ljetne pozornice, nanijeti neprijatelju ogromne gubitke, ali je u toj akciji ranjeno 10 vojnika.

Obiježevanje Dana odbrane Ilidže tradicionalno organiziraju Patriotska liga Ilidža, Udruženje 4. Viteška motorizovana brigada i Općine Ilidža.

U prisustvu velikog broja građana, brojne delegacije udruženja boraca, raznih nivoa vlasti, političkih stranaka, rodbine i prijatelja položile su cvijeće ispred spomen-obilježja i učenjem Fatihe, minutom šutnje odali počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

Ne propustite