DJEVOJKA JE POTOPILA 4 BADEMA U ČAŠU VODE: Ujutro ih je POJELA i oduševila se rezultatom - SIGURNI SMO DA ĆETE I VI OVO PROBATI

Porodica i zdravlje
DJEVOJKA JE POTOPILA 4 BADEMA U ČAŠU VODE: Ujutro ih je POJELA i oduševila se rezultatom - SIGURNI SMO DA ĆETE I VI OVO PROBATI
.

Od davnina bademi su bili vrlo cijenjeni zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju.

U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.

b2

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo -  i gorki badem (Prunus amygdalus amara).

Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17.

Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.


Badem - riznica vitamina i minerala

b2

Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina.

Sto grama badema sadrži 22 g ugljikohidrata od čega 12 g dijetalnih vlakana, što je 49% potrebnih vlakana dnevno.

Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom.

Iznimno su važna za redovitu probavu te služe kao hrana dobrim bakterijama - probioticima - u našem probavnom sustavu.

U 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu.

Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo...

b3

140% preporučene dnevne količine mangana
75% magnezija
60% bakra
50% fosfora
130% vitamina E
51% riboflavina (B2)

Bademi su zdravi jer su bogati vitaminom E cinkom, magnezijumom kao i kalcijumom. Oni su dobri su za rad spolnog sistema. Ipak, ne trebate ih previše konzumirati, dovoljno je 4 ili 5 dnevno zbog amigdalina koji je jak. Mežete ga konzumirati tako što potopite 4 badema u čaši vode, ostavite preko noći i popijete ujutru.

Evo zašto biste to trebali raditi:

- Ojačat će vaše srce zbog bogatstva kalijumom i magnezijumom

- Dobro je za mozak i moždane funkcije

- Dat će vam dosta energije

- Pomoći će kod problema sa polnim sistemom

- Reguliše pritisak i holesterol

- Sprjiečava rak

- Dobro je za kosti

Bademi su jedna od najpopularnijih vrsta orašastih plodova. Odličan su izvor minerala, vitamina, proteina, vlakana i niza drugih spojeva koji poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma. Provedena su brojna istraživanja na temu utjecaja badema na zdravlje i znanstvenici svakim novim istraživanjem dolaze do novih pozitivnih saznanja. Donosimo vam neke od dokazanih prednosti badema.

Smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti

Bademi su odličan izvor zdravih masti koje štite zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Odličan su izvor antioksidacijskih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka srčanog udara Uz to, bademi su jako dobar izvor vitamina E, flavonoida koji ublažava hroničnu upalu. Odličan su izvor minerala, kao što su magnezij, kalcij, kalij, bakar, mangan i arginin. Sve su to spojevi koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Istraživanja su pokazala da bademi smanjuju razinu lošeg (LDL) holesterola i povećavaju razinu dobrog (HDL) holesterola. Svakodnevnom konzumacijom badema ćete spriječiti nakupljanje plaka unutar krvnih žila i preporučuju se svim osobama koje imaju povišn krvni tlak..

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Bademi su odlični za zdravlje i funkcioniranje mozga. Visok udio riboflavina i L – karnitina ih čine odličnima za prevenciju upalnih procesa unutar mozga. Dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka demencije i Alzhajmerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože

Bademi su odličan izvor vitamina E i antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala, održavaju kožu zdravom i mladolikom. Naučnici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zrakama i na taj način smanjiti rizik od nastanka raka kože.

Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa

Bademi su jako dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina koje reguliraju razinu glukoze u krvi i kontroliraju način na koji ju tjelesne stanice koriste. Svakodnevnom konzumacijom badema možete smanjiti rizik od nastanka inzulinske rezistencije i naglih promjena razine šećera u krvi.

Potiču rad probavnog trakta

Korica badema sadrži probiotike koji poboljšavaju zdravlje i potiču rad probavnog trakta. Probavni trakt se sastoji od niza dobrih bakterija koje su neophodne za njegov pravilan rad. Bez tih bakterija se povećava rizik od nastanka niza problema i poteškoća u radu probavnog trakta.

Smanjuju rizik od nastanka raka i upale

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale i kancerogenih stanica. Znanstvenici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, raka i raka dojke.

Bademi imaju alkalno djelovanje

Alkalna hrana regulira pH vrijednost u tijelu i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Jača imunološki sistem i potiče rad probavnog sistema. Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanjem unosa alkalnih namirnica možete smanjiti rizik od nastanka i širenja kancerogenih ćelija jer one ne mogu preživjeti u alkalnim uvjetima.

Ne propustite