Iduće sedmice početak obnovljenog suđenja Bojadžiću za ratni zločin u Jablanici

Bosna i Hercegovina
Iduće sedmice početak obnovljenog suđenja Bojadžiću za ratni zločin u Jablanici
.

Naredne sedmice pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počet će obnovljeno suđenje Nihadu Bojadžiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Jablanici. Početak obnovljenog suđenja zakazan je za 26. april.

Bojadžić je prvostepenom presudom iz aprila 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika i osuđen na godinu dana zatvora, a oslobođen je 13 tačaka optužnice.

Prvostepenom presudom Bojadžić je proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom jula 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju “Bitka na Neretvi”. Proglašen je krivim i da je u bazi odreda “Zulfikar” u Donjoj Jablanici u septembru 1993. godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Bojadžić je u drugom predmetu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

U četvrtak će Saša Gavrinović i Odbrana Vitomira Devića iznijeti završne riječi na suđenju za zločine počinjene u Tesliću. Njima se zajedno s Draganom Marjanovićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem sudi za ubistva 28 civila, počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Voda policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Naredne sedmice nastavit će se i suđenja za zločine počinjene u Vogošći, Bijeljini, Ljubuškom, u selu Zaklopača kod Milića, Višegradu i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, javlja BIRN BiH. 

Ne propustite