KRALJICA ELIZABETA DANAS PROSLAVILA 92. ROĐENDAN: Evo ko će joj pjevati na partyju!

Svijet
KRALJICA ELIZABETA DANAS PROSLAVILA 92. ROĐENDAN: Evo ko će joj pjevati na partyju!
.

Slaveći 92. rođendan u subotu, najdugovječnija britanska vladarica popularnija je nego ikada..

Britanska kraljica Elizabeta II danas je navršila 92 godine, na tronu je dosad provela 66 godina i najdugovječniji je monarh na svijetu.

Povodom rođendana će posjetiti koncert u londonskom Albert Hallu na kojem će nastupati zvijezde poput Toma Jonesa, Kylie Minogue, Stinga i Shaggya, piše Reuters.

000-arp1539510

Elizabeta je rođena 21. travnja 1926., a kraljica je postala 1952. kada je imala samo 25 godina. Godinama unatoč, kraljica i dalje redovito izvršava svoje kraljevske obveze iako se njen suprug, 96-godišnji princ Filip, koji je ovog mjeseca završio na operaciji kuka, odlučio povući iz javnog života. Prošle su godine proslavili 70. godišnjicu braka.

Ovo neće biti jedini rođendan koji će kraljica slaviti ove godine. Elizabeta II ih, naime, ima čak dva: jednim se obilježava datum njenog rođenja, a drugim službeni rođendan nje kao kraljice.

000-arp1539231

Slavlje službenog rođendana u praksu je uvedeno prije više od 260 godina kada je 1748. kralj George II odlučio da svoj rođendan želi slaviti u vrijeme kada su izgledi za javnu proslavu i bolje vrijeme veći nego na njegov pravi rođendan u studenom, piše BBC.

Kralj je tom problemu doskočio tako što je rođendan spojio s godišnjom vojnom paradom koja se održavala svakog ljeta, tako započevši ovu dvostruku tradiciju.

Od tog trena, druga subota u lipnju je postala dan kada se slavi službeni rođendan britanskog monarha.

Prema rezultatima ankete YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti II ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim oko 360 miliona funti.

 

Elizabeta i Phillip već su 70 godina u braku

000-o360p

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Philipa, sve je više događanja zadnjih godina morala odrađivati sama. Kraljevski par je lani proslavio 70. godišnjicu braka.

“Kada sam bila djevojčica ‘platinasto’ kao oznaka za godišnjce uopće nije postojala. Niko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati”, našalila se Elizabeta nedavno.

“Njezine su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje”, kazala je Hellen Mirren 2007. primajući Oscara za ulogu one o kojoj je govorila.

Ne propustite