ŠETATE LI 'PO KUĆI' BEZ ODJEĆE: Nemamo dobru vijest za vas! (VIDEO)

Zanimljivosti
ŠETATE LI 'PO KUĆI' BEZ ODJEĆE: Nemamo dobru vijest za vas! (VIDEO)
.

Svi koji imaju običaj da se šetaju goli po svom stanu, a ne navlače zavjesu, vozači koji vole brzinu, pa traže zabačene puteve, oni koji vole da vode ljubav u prirodi, pazite se - na nebu je novo oko koje može vidjeti SVE šta vi radite i u privatnosti vašeg doma i na najzabačenijim dijelovima planete.

Satelit "Worldview-3", prvi koji je u stanju da pravi fotografije javnosti u visokoj rezoluciji, lansiran je u svemir.

Naravno da namjena ovog satelita nije da nas sve špijunira, ili se bar nadamo da nije, a benefit njegovog boravka u našoj atmosferi je nemjerljiv.

google-earth-3d

Kada se dogode razne prirodne katastrofe, požari, saobraćajne nesreće, ovo će pomoći spasiocima da vide cjelokupnu sliku, ali i detaljno prate poplavne talase ili strukturalno oštećenje zgrada nakon velike oluje, kako bi mogli bolje i brže da distribuiraju pomoć, ljude i resurse.

Na svojoj web stranici, kompanija "Earth-i" tvrdi da će njegov "Vivid Ks2" satelit moći da pomogne u naporima za spašavanje od katastrofa, nadgledanju izlivanja nafte, izradi mapa, najnedostupnijih terena (zahvaljujući svojim 3D modelima) i upravljanju velikim područjima poljoprivrednog zemljišta.

Osim toga, kako kažu, on može da:

- Može da spriječi glad u Siriji unaprijed predviđajući koliko usjeva je posijano, pošto je dva miliona izbjeglica, većinom seljaka, napustilo tu zemlju.

- Može da pomogne u identifikaciji invazivnih vrsta, odrdi razliku između krečnjaka i peščara i informiše gradove gdje su svi njihovi poklopci šahtova i poštanska sandučeta.

- Može da procijeni broj pilića na planeti na osnovu broja kokošinjaca.

Svake sekunde ovaj satelit šalje na Zemlju 1,2 gigabajta podataka. To znači da može da pošalje izuzetno detaljne slike svega od New Yorka do Wahingtona za 45 sekundi.

 

Ne propustite