ZLATA VRIJEDNI: Ove trikove bi trebala znati svaka domaćica!

Sve za dom
ZLATA VRIJEDNI: Ove trikove bi trebala znati svaka domaćica!
.

Kako ukloniti miris luka s ruku, ili spasiti hranu koju smo presolili? Uz ove 'male' trikove to vam više neće biti problem.

-Bijeli ocat je odlična zamjena za mnoge proizvode za čišćenje. Može vam poslužiti kao sredstvo za brzo čišćenje, a ujedno i sredstvo za dezinfekciju (ne brinite zbog mirisa, jer on brzo ispari i ne ostavlja iza sebe neugodne tragove). Također odbija i nekoliko vrsta insekata.

-Presoljeno jelo u toku kuhanja možete ublažiti tako što ćete u njega ubaciti oguljeni cijeli krompir, koji će absorbirat većinu soli.

-Bijelu kredu ubacite u kutiju sa nakitom. Kreda će pokupiti svu vlagu, zbog koje vaš nakit inače poprimi tamnu boju.

 -Soda bikarbona je najjeftinije sredstvo koje će ukolniti neugodne mirise iz vašeg frižidera, veša, obuće…

 -Toz (ostatak od kafe) može poslužiti kao gnjojivo i pesticid. Sve što trebate učiniti, je da pospete malo oko biljke. Nije preporučeno da se koristi na biljkama koje se nalaze unutar kuće (saksije) već samo u vrtu.

-Detrdžent za pranje suđa – najeftiniji je jednako dobar kao i najskuplji. Budući da većina bakterija ne može podnijeti surfikante.

-Bijeli luk ostvalja neugodne mirise, ali i za to postoji rješenje: uklonite miris bijelog luka sa ruku trljanjem kašike od nehrđajućeg čelika pod tekućom vodom.

 

Ne propustite