OVO SE RIJETKO DOGAĐA: Kralj promijenio ime države

Svijet
OVO SE RIJETKO DOGAĐA: Kralj promijenio ime države
.

Promjena imena države je neočekivana, no kralj već duže vrijeme u javnosti koristi i ovaj naziv, osobito kada govori pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Kralj Mswati III. odlučio je da će se njegova država Swaziland odsad zvati Kraljevina eSwatini, što je njezino povijesno ime. To je obznanio na stadionu u povodu obilježavanja 50. godine neovisnosti države i njegova rođendana.

Novi naziv eSwatini znači "zemlja Svazija".

61491792

Promjena imena države je neočekivana, no kralj već dulje vrijeme u javnosti koristi i ovaj naziv, osobito kada govori pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Kralj Mswati III. pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda (Foto: AFP)

Agencije pišu da Švicarska (Switzerland) odsad može biti mirna s obzirom na to da se često događalo da se u online komunikaciji nazivi ovih dviju zemalja pobrkaju.

Mswati III. već 25 godina vlada jedinom afričkom apsolutističkom monarhijom u kojoj živi 1,2 milijuna stanovnika. Ustavom donesenim tek 2006. zabranjeno je djelovanje političkih stranaka, a Mswati ima imunitet od progona i pravo odlučivanja o zakonima.

Kralj je poznat po luksuzu i poligamiji, dok je 40 posto siromašne populacije države kojom vlada zaraženo HIV-om. Životni vijek iznosi samo 32 godine, a 70 posto stanovništva živi s manje od jednog dolara dnevno.

 

Ne propustite