Prvi bh. raketni bacač predstavljen u Maleziji: Može uništiti oklopno vozilo ili tenk

Bosna i Hercegovina
Prvi bh. raketni bacač predstavljen u Maleziji: Može uništiti oklopno vozilo ili tenk
.

Na sajmu International Defense and Security Exhibition 2018 u Kuala Lumpuru predstavljen je bh. raketni bacač RPG-7MX2, kalibra 40 milimetara, sposobnim da uništi različite vrste oklopnih vozila i tenkova.

raketni-bacac-bih-zrakba2

Kako piše portal Armyrecognition.com riječ je o višenamjenskom, laganom sistemu pješadijskog oružja koje karakterišu jednostavna upotreba, mobilnost, trajnost i mali troškovi, što ga svrstava među najpopularnije raketne bacače u svijetu. 

“RPG-7 MX2” je višenamjensko, lako pješadijsko oružje kojeg karakterizira lakoća korištenja, mobilnost, pouzdanost, niski troškovi održavanja, što ga svrstava među najpopularnija protivoklopna oružja u svijetu. Od municije koristi HEAT projektile (High explosive anti-tank) koji omogućavaju visoku penetraciju oklopa i potom eksploziju koja ubija članove posade. Također HEAT projektili pokazali su se odličnim u napadima na različita utvrđenja, bunkere pa čak i na pješadiju”, navodi portal.

bosanski-rpg-7mx2-raketni-bacac1

Bacač je proizveden korištenjem hladno valjane tehnike, može izdržati više od 1.000 ispaljivanja prije kvarenja, efektivni domet protiv statičnih meta iznosi 800 metara, a protiv meta u pokretu do 400 metara, u zavisnosti od tipa rakete koja se koristi i optike. Posebno dizajniran nišan povećava uspješnost prvog pogotka bez obzira na uslove, a optika posjeduje i LED osvjetljenje koje štedi bateriju i ima 2.3X približavanje s poljem vidljivosti od 13 stepeni. 

Armyrecognition.com piše da kontrola kvaliteta i rigorozna testiranja osiguravaju dugovječnost i daju mu prednost u odnosu na slične proizvode. Također, u prilog mu ide i municija koja je jednostavna za korištenje, a pri tome je i jeftina. Koristi HEAT projektile, ali kompatibilan je sa svakom vrstom municije za standardni RPG-7.

 

Ne propustite