PODGORICA

Mogherini: Pregovori o pristupanju Crne Gore u članstvo odvijaju se dobro

Objavljeno:19.04.2018 - 17:11
A A A Times Arial

Pregovori Crne Gore s Europskom unijom odvijaju se dobro i njezin put ka pristupanju u članstvo jasno je označen u izvješću Europske komisije, kazala je u četvrtak u Tivtu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini nakon razgovora s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. 

Uvidjeli smo napredak u području javne uprave, gospodarstva i znamo koliko je to važno za građane. Radujemo se napretku i u drugim područjima. Vidjeli smo u nekim područjima sporiji napredak i nedostatak aktivnosti. Uvjerena sam da će se vlada pozabaviti pitanjima koja su označena u Izvješću“, istaknula je Mogherini, koja se nalazi u Crnoj Gori u sklopu posjeta zemljama zapadnog Balkana.

Ona je dodala kako je Crna Gora zauzela mudro stajalište u pružanju ohrabrenja zemljama regije na njihovom putu ka EU. „U Bruxellesu dobro znamo da je ovo Europa i da je proces ka članstvu u EU ne samo otvoren, već da je i u interes u i EU i Zapadnog Balkana", kazala je Mogherini. 

Mogherini je pohvalila ulogu koju Crna Gora ostvaruje u vanjskoj politici, a koja je, kako je kazala, usklađena s europskom. “To pokazuje da razmišljamo jednako i da smo na istim frekvencijama“, naglasila je visoka predstavnica.

Ona je i ovoga puta komentirala bojkot sudjelovanja oporbe u crnogorskom parlamentu poručivši da se za to može i mora pronaći rješenje.

Osvrćući se na upit novinara da prokomentira zahtjev nekoliko crnogorskih nevladinih organizacija, koje su od europskih dužnosnika zatražile zamrzavanje pregovora Crne Gore s EU, Mogherini je kazala da se tzv. klauzula balansa može aktivirati u slučaju kada nema nepratka, odnosno kad dolazi do nazadovanja u pregovorima, a to, po njenim riječima, nije slučaj s Crnom Gorom.

Premijer Marković zahvalio je visokoj europskoj predstavnici na naporima koje čini da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju jasnu europsku perspektivu, prenijela je Hina.

Europska perspektiva Zapadnog Balkana je jasna i izvjesna, a sada je samo ostalo da zemlje kandidati ispune obaveze i stvore pretpostavke za konačno članstvo u EU“, naveo je crnogorski premijer.

Mogerini je u srijedu boravila u Skoplju, gdje se sastala s premijerima šest država Zapadnog Balkana. Na sastanku je ocijenjeno da Izvješće EK o državama Zapadnog Balkana osnažuje europsku perspektivu regije.

Mogherini bi se tijekom posjeta Crnoj Gori trebala susresti i s novoizabranim crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!