ŠTA VAGINALNI SEKRET GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako je ove boje, odmah idite doktoru DOK NIJE KASNO!

Zdrav život
ŠTA VAGINALNI SEKRET GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako je ove boje, odmah idite doktoru DOK NIJE KASNO!
.

Boja i miris vaginalnog iscjetka može ukazivati na niz problema "tamo dole".

Boja i miris može ukazivati da se žene bore protiv neugodnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Sekret može biti čak i zelen, što ukazuje na to da žene boluju od seksualno prenosivih bolesti, kazali su doktori u novoj knjizi "The Wonder Down under: User's Guide to Vagina".

Ukoliko je zaražena gonorejom, koja je obično bez simptoma, sekret može biti jedini simptom za ovu bolest.

Sekret može biti čak i indikator raka grlića maternice, ako je crven ili braon.

4b1e606300000578-5612381-image-a-49-1523626882430

U nastavku pogledajte koji su najčešći oblici vaginalnog iscjetka i kada biste trebali otići doktoru:

Normalno: Proziran sekret

Sekret koji imaš svaki dan i povezan je s menstrualnim ciklusom pa će biti nešto slabiji odmah nakon menstruacije, a nešto jači prije ovulacije. Takođe ćeš možda primjetiti da se pojačava nakon vježbanja ili seksa.

Normalno: Mliječnobijeli sekret

Takav se sekret takođe može pojaviti tokom ciklusa, posebno u prvoj polovini. Uglavnom ne ukazuje ni na nešto opasno, ali ako imaš još neke simptome kao što je svrab i primjećuješ da je sekret vrlo gust, možda je posrijedi gljivična infekcija.

Normalno: Rastegljiv sekret

Tijelo ti se sprema za trudnoću i količina estrogena raste oko ovulacije pa tad imaš jači sekret nego obično i tako je rastegljiv da ga možeš razvući među prstima. Zove se još i 'plodna sluz' i zapravo je znak da možeš zatrudniti.

Normalno: Nježnoružičasti sekret

Ako primjetiš blago ružičastu boju sekreta uoči menstruacije, ne moraš da paničiš. Vjerovatno se posteljica počela polako ljuštiti i uskoro ćeš dobiti menstruaciiju. Ali ako takav sekret primjetiš usred ciklusa, to bi mogao biti rani znak trudnoće!

Oprez: Gusti grudvasti sekre

 Dok je mliječnobeli sekret normalan, onaj nalik na zrnasti sir nije. To je simptom gljivične infekcije koju možeš izliječiti protivgljivičnim preparatom kupljenim u apoteci bez recepta, ali nije loše posjetiti ginekologa.

Oprez: Sekret s mirisom ribe

Ako primjetiš snažan riblji zadah, to bi mogao biti simptom bakterijske vaginoze, infekcije izazvane bakterijama u materici. Ta se bolest obično liječi antibioticima pa moraš na pregled kod ginekologa da ti napiše recept.

Ne propustite