Bojić - Desir: Bezbjednost novinara, jedan od prioritet institucija u BiH

Bosna i Hercegovina
Bojić - Desir: Bezbjednost novinara, jedan od prioritet institucija u BiH
.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) za medije Harlemom Desirom.

Suglasni su da je Zajednička komisija, blisko sarađujući s Misijom OSCE-a u BiH, napravila pomake u područjima zaštite ljudskih prava i slobode govora u BiH.

Saradnja Zajedničke komisije, kao i PSBiH u cjelini, s Misijom OSCE-a u BiH ocijenjena je dobrom i produktivnom, posebno na planu stručne pomoći u donošenju zakonskih propisa iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Zajednički je ocijenjeno da jedan od prioriteta institucija u BiH treba da bude bezbjednost novinara, kao i sprečavanje i krivično kažnjavanje napada na novinare. Naglašeno je da je, osim strožeg zakonskog sankcionisanja takvih napada, potrebno stvoriti klimu poštovanja i tolerancije prema novinarima, posebno onima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Ukazano je i na potrebu suočavanja sa sve izraženijom pojavom govora mržnje na internetu. Ova tema bit će, kako je najavljeno, dominantna na OSCE-ovoj regionalnoj konferenciji koja će u maju biti održana u Makedoniji, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH, prenosi Fena.

Ne propustite