'NISMO ZNALI ŠTA SE DEŠAVA, A ONDA SMO ČULI ŠEŠELJA': Javnosti se obratio Predsjednik Hrvatskog sabora!

Region
'NISMO ZNALI ŠTA SE DEŠAVA, A ONDA SMO ČULI ŠEŠELJA': Javnosti se obratio Predsjednik Hrvatskog sabora!
.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i članovi izaslanstva koje je u srijedu prekinulo službeni posjet Srbiji održali su izvanrednu konferenciju za medije u Saboru, kako bi pojasnili svoju stranu priče o današnjim događajima.

Susret je bio osmišljen vrlo sadržajno i bio je dio nastavka razgovora između Srbije i Hrvatske u cilju poboljšanja odnosa i produbljivanja suradnje, izjavio je Jandroković.

''Krenulo je dobro, imali smo dva razgovora i press konferenciju. Nakon toga smo obilazili Skupštinu, i na samom izlasku iz Skupštine dogodio se incident. Mi najprije nismo znali što se dogodilo, no čuli smo Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca, kako nam dobacuje. Dobili smo kasnije informaciju da je na ulasku u Skupštinu nasrnuo na hrvatsku zastavu, da ju je gazio i pokušao poderati, pa ga je zaustavilo osiguranje.

Svi zajedno smo se potom dogovorili, da s obzirom na to da je na gnjusan način narušen dignitet Republike Hrvatske, da prekinemo posjet i vratimo se u Zagreb - kazao je predsjednik Sabora.

jandrokovic

Napomenuo je da su najprije razmislili, da to nije odluka donesena na brzinu, "ali dignitet i dostojanstvo vlastite države mora biti na prvom mjestu".

Podsjetimo, saborsko izaslanstvo predvođeno Jandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službeni posjet Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Jandroković je rekao da ne zna zašto se ovo uopće dogodilo, i da nadležne službe u Srbiji moraju na to odgovoriti. Do tog trenutka je sve bilo u redu, kazao je.

''Službena zastava Hrvatske je od strane zastupnika u toj Skupštini pogažena, i tog trenutka smo odlučili prekinuti posjet.

Jandroković kaže da će srpsko veleposlanstvo morati objasniti okolnosti, a da je predsjednica Vlade Srbije, kao i predsjednica Skupštine, osudila događaj. "Moglo bi se polemizirati i s priopćenjima i načinima na koji su danas osudili događaj u Srbiji, događaj su malo i relativizirali, a treba ga osuditi jasno", kazao je, objavio je Jutarnji list.

seselj

Po njegovom mišljenju, reakcija Srbije treba biti brža.

Kazao je i da očekuje očitovanje Aleksandra Vučića o slučaju.

''Šešeljevo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini'', rekla je danas predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

61443740-kolinda-grabarkitarovic

- Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije - rekla je Kitarović,pbjavile su agencije.

Prema njenim riječima, odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu zvanične posjete Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, navodi se u saopštenju Ureda hrvatske predsjednice.

Ona je pozdravila reakciju najviših zvaničnika Republike Srbije i izrazila nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, postignut u posljednjih nekoliko mjeseci.

 

 

 

Ne propustite