DA VAŠI BALKONI BUDI ŠARENI CIJELO LJETO: Dodajte ovo u cvijeće i ono će neprestano cvjetati

Sve za dom
DA VAŠI BALKONI BUDI ŠARENI CIJELO LJETO: Dodajte ovo u cvijeće i ono će neprestano cvjetati
.

Surfinije, sitnija viseće sorta petunija, popularne su cvijetnice, posebno za terase, balkone i prozore. 

No, veoma su zahtjevne i potrebno im je posvetiti posebnu pažnju. 

Surfiniji odgovara osunčano mjesto na kojem ima najviše sunca tokom dana. Ako se zasadi na polusjenovito mjesto, u toku ljeta treba da se zaliva jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija traži zalijevanje barem dva puta dnevno.

cvijece3

Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umjereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uvečer mlakom vodom. Preporučuje se zalijeanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalijevanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalijevanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalijevanja kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.

Što je boja cvijeta surfinije svjetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Jednom sedmično surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i gvožđem. Ako su listovi surfinije blijedi i svijetli, a na njima se jasno raspoznaju lisne žile znači da prihrana nije dovoljna.

Suhi cvjetovi i listovi sa surfinije ne smiju se odstranjivati, jer ako se otkine bilo koji zeleni dio biljke, na otkinutom mjestu nastaje "rana" na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.

cvijece4

Ako se listovi surfinije često suše i žute to može da bude pokazatelj da treba pojačati prihranu.

Važno je još napomenuti da se surfinije sade u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na teresama, balkonima, prozorima. 

Za saksiju veličine 60 cm dovoljne su tri sadnice. 

 

 

Ne propustite