NOV UDAR NA DŽEP POTROŠAČA: Gorivo vrtoglavo poskupljuje, EVO I KAD!

Region
NOV UDAR NA DŽEP POTROŠAČA: Gorivo vrtoglavo poskupljuje, EVO I KAD!
.

Zbog povećanja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, gorivo bi u Srbiji moglo poskupjeti do početka juna čak 0,25 KM (15 dinara), javljaju srbijanski mediji.

Ovo, naravno, pod uslovom da ne bude drastičnog i iznenadnog poskupljenja nafte i njenih derivata u svijetu, jer bi u tom slučaju scenario mogao biti i gori.

Cijene goriva na domaćim pumpama u posljednjih nedjelju dana su porasle, stoga je litar bezolovnog benzina trenutno oko 2,45 KM (147 dinara), dok za litar evrodizela treba da izdvojite oko 2,60 KM (156 dinara). Sadašnji porast cijena dugujemo povećanju akciza na derivate nafte. Naime, akcize na benzin više su za 0.03 KM (1,6 dinara po litru), a na dizel 1,64 dinara. Tako je sada akciza na benzin 0.92 KM (55 dinara) umjsto dosadašnjih 0.89 KM (53,34 dinara), dok je akciza na dizel gorivo povećana s 0.91 KM (54,86) na 0.94 KM ( 56,5 dinara) po litru.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih naftaša Srbije objasnio je za „Alo!“ zbog čega je gorivo u Srbiji poskupilo, kao i da će cijena naftnih derivata i dalje da raste.

- Usklađivanje akciza i porast cena sirove nafte na svjetskom tržištu uticali su na porast cijena naftnih derivata i porast cijene nafte. Cijena goriva će i dalje da raste, do kraja juna može dostići i iznos od 0,25 KM (15 dinara), ali sve polako i postepeno. Naravno, pod uslovom da ne dođe do drastičnog povećanja cene sirove nafte. 

Trenutno je cijena barela nafte tipa „brent“ oko 71 dolar i to nije drastično. Stručnjaci tvrde da se za sada ne može predvidjeti kako će se zaista kretati cena sirove nafte. Početkom prošle nedjelje cijena nafte porasla je za nekoliko dolara, odnosno barel se s oko 67 dolara na početku nedjelje, zaustavio na cijeni od 71 dolar.

gorivo

Gorivo u FBiH skuplje za pet, a u RS-u i do 15 feninga po litru

Od 16.4 su na pojedinim benzinskim pumpama u FBiH povećane cijene dizel goriva za pet feninga po litru, saopćeno je iz Ministarstva trgovine FBiH.

- Pojedini distributeri, ne svi, u petak su najavili povećanje cijena i ono je u primjeni već od jutros. Distributeri koji su najavili poskupljenje uglavnom su povećali cijenu dizel goriva sa oznakom 10 PPM, dok su samo neki od njih najavili i povećanje benzina, također za pet feninga po litru. Nije bilo zahtjeva za povećanje cijena gasa za automobile. Uzrok povećanja ovih cijena je rast cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu – saopćeno je iz Ministarstva trgovine FBiH.

Nove cijene formiranje su nakon što je cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu porasla sa 67 na 72 dolara.

Zbog ovih promjena, porasle su cijene goriva i u RS-u i to u prosjeku za sedam feninga po litru. U zavisnosti od vrste goriva, poskupljenja se kreću od jednog feninga za koliko je povećan eurodizel 4, do 15 feninga po litru za koliko je poskupio benzin 98. Cijena gasa za automobile u RS-u je povećana za jedan fening po litru.

Ne propustite