Ruglo i sramota: DOM I GROB ESME REDŽEPOVE ŠOKIRALI DRUŠTVENE MREŽE

Show
Ruglo i sramota: DOM I GROB ESME REDŽEPOVE ŠOKIRALI DRUŠTVENE MREŽE
.

Esma Redžepova, istinska diva romske glazbe, tijekom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manifestacijama. Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu, a često je surađivala sa utjecajnim i svjetski poznatim glazbenim imenima. No možda i više od svoje glazbe bila je poznata po svom humanitarnom djelovanju.


Osim što je promicala romsku kulturu, svoje bogatstvo za života je trošila prije svega pomažući siromašnima. Sa suprugom je pokrenula glazbenu školu za Rome, a usvojila je 47-oro djece.  Dva puta je nominirana za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma.

Na koncu, nakon smrti 11. prosinca 2016.,  svu svoju imovinu uključujući i njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodostievski u Skopju u kojem je i živjela, oporučno je ostavila Makedoniji.

No nešto više od godinu dana nakon njene smrti, njena kuća ruglo, stvari pokradene, a nepokriveni grob ima tek improvizirani natpis.

“Zaključak se nameće sam, ljudi su govna”, stoji u statusu koji se prenosi Twitterom.

eses1es2es4es5es6es7es8es9es10

 

Ne propustite