Kanada naredila povlačenje porodica diplomata s Kube

Svijet
Kanada naredila povlačenje porodica diplomata s Kube
.

Vlada Kanade naredila je povlačenje porodica diplomata s Kube zbog misteriozne bolesti koja se pojavljuje među diplomatskim osobljem u toj zemlji.

Kanadske vlasti su Kubu proglasile "izaslanstvom bez pratnje", što znači da porodicama kanadskih diplomata nije dozvoljen boravak u toj zemlji tokom misije. Porodice diplomata bi u Kanadu trebale doputovati u narednim danima.

Takav potez uslijedio je neposredno nakon novog medicinskoj izvještaja o misterioznim zdravstvenim problemima s kojima su se suočile desetine američkih i kanadskih diplomata i članova njihovih porodica na Kubi.

U izvještaju se navodi da su diplomate imale neobjašnjive i intenzivne glavobolje, vrtoglavice, kratkoročni gubitak pamćenja i osjećaj hroničnog umora koji bi mogli biti posljedica nove vrste izazvanog oštećenja mozga.

"Uzročnik bolesti je nepoznat, ali moguće je da se radi o antropogenom faktoru", navodi se u izvještaju.

Kanada je ranije angažirala vlastite ljekarske timove da izvrše preglede diplomata, ali nisu ustanovljeni konkretniji uzroci.

Oštećene diplomate tvrde da su u periodu zdravstvenih problema čuli visokofrekventne i bolne zvukove. Postoji niz teorija od onih koje govore o soničnim napadima do psihološki inducirane bolesti, ali zasad nema konkretnijih dokaza za to.

I Sjedinjene Američke Države (SAD) su povukle većinu diplomatskog osoblja i njihovih porodica iz Kube nakon što se u januaru na slične zdravstvene probleme žalilo više od 20 Amerikanaca u Havani.

Kanada je ranije izaslanstvima bez pratnje proglasila i Libiju i Afganistan u kojima porodicama diplomata nije dozvoljen boravak zbog sigurnosnih kriza u tim zemljama.

 

Novi.ba/Anadolija 

Ne propustite