BOJAO SE DA ĆE UMRIJETI, A LJEKARI NISU ZNALI ŠTA MU JE: On je mjesecima živio u mukama i evo šta mu se desilo!

Zanimljivosti
BOJAO SE DA ĆE UMRIJETI, A LJEKARI NISU ZNALI ŠTA MU JE: On je mjesecima živio u mukama i evo šta mu se desilo!
.

Bilo ga je strah da će umrijeti, a u šest mjeseci je izgubio preko 30 kilograma

Mislio sam da ću umrijeti, kaže Kim Pace koji je u šest mjeseci izgubio preko 30 kilograma, a bio je sasvim normalne tjelesne građe. Nije bila riječ o dijeti niti poremećaju prehrane - već strahu od probadajuće boli u lijevoj strani lica svaki put kad bi otvorio usta..

Ni pranje zubi nije dolazilo u obzir jer bi i najmanji dodir pokretao valove nesnošljive boli, koju opisuje kao elektrošokove. Analgetici, pa čak i morfij, davali su mu olakšanje tek nakratko.

Nesposoban za rad Pace je prvo uzeo bolovanje, a potom dao otkaz na radnom mjestu financijskog konzultanta banke u dobi od 59 godina. Prvu polovicu 2012. godine obilazio je razne specijaliste u američkoj Pennsylvaniji, moleći ih za pomoć. Oni se nikako nisu mogli složiti oko mogućeg uzroka nesnošljive boli. Neki su smatrali kako je ona nuspojava lijekova koje je uzimao, drugi su sumnjali na migrene, treći na probleme sa zubima, pa čak i psihičku bolest, ovisnost o analgeticima...

Čak i nakon što je jedan od mlađih liječnika pronašao ono što se ispostavilo kao točna dijagnoza, bilo je neslaganja među specijalistima o tome kako ga liječiti. Njegova žena i medicinska sestra Carol kaže kako su, zato što su postavljali puno pitanja oko bolesti i liječenja, doktori ih strpali u ladicu kao "težak slučaj", vrstu pacijenata kakvu liječnici izbjegavaju. I kao šlag na tortu, kod njega je otkrivena ozbiljan no nepovezan poremećaj koji je dodatno otežao dijagnostičku sliku.
 

Tako je Pace u julu 2012. rekao svojoj ženi kako misli da će umrijeti, a ona je u očaju potražila pomoć uglednog specijalista u Baltimoreu.

- Pogledala sam ga i pomislila "on će zbilja umrijeti, užasno je smršavio i ima sivu boju lica", a liječnici su ga otpisali. Odlučila sam da ću kao medicinska sestra, posve se uključiti u njegovo stanje i napokon mu pronaći odgovarajuću pomoć - rekla je Carol.

Njena je posvećenost donijela rezultate - tri tjedna kasnije Pace je išao na korektivnu operaciju zbog rijetkog stanja koje uzrokuje bole tako intenzivnu da je doktori nazivaju "užasavajućom".

- Znao sam da je bol stvarna i osjećao sam kako je moj život u pitanju. Samo sam želio dokazati svima da ne glumim i da mi zaista treba pomoć - rekao je Pace.


Mislili da je riječ o želučanom refluksu

Njegovi simptomi su započeli u januaru 2012., a povremenim osjećajem žarenja na lijevoj strani lica i niz grlo. Bol je iz blage brzo prošla u intenzivniju. Zbog toga što je Pace uzimao velik broj lijekova za niz kroničnih bolesti, od dijabetesa tipa 2, hipotireozu, visok kolesterol i depresiju, liječnici su na prvi posumnjali na moguće reakcije na lijekove. Još jedna mogućnost koja se nametala kao logična bila je želučani refluks.

Do kraja marta razvio je novi simptom, trzanje lica, a bol se pogoršala, osobito kad bi žvakao.

- Zapravo ništa nije olakšalo bol - rekao je.

Njegov porodični liječnik savjetovao mu je "skidanje" s antidepresiva, no psihijatar se nije složio. Njegovi simptomi nisu bili poznati kao nuspojave lijekova.

Na Uskrs u travnju proveo je dan ležeči na kauču, odričući se blagdanskih poslastica iz straha da će ga previše boljeti. Izgledao je tako slabo da ga je supruga odvela na hitnu gdje su mu dijagnostiricali "sindrom žarećih usta" koji nema konkretnog lijeka.
 

Nekoliko dana kasnije Pace je posjetio zubara, koji mu je propisao posebnu pastu i prehranu za umanjivanje osjećaja žarenja.

Dvije sedmice nakon toga, kolabirao je na poslu i završio na hitnoj zbog teških bolova u prsima. Liječnici su mu dijagnosticirali žgaravicu. Nekoliko dana kasnije, zbog jakih bolova u trbuhu, dobio je diganozu upalne bolesti žučnog mjehura, česte u dijabetičara. Poslan je na operaciju uklanjanja žuči koja je prestala funkcionirati.

Kroz sve to bol u licu se promijenila iz žarenja u osjet niza električnih šokova, no ostala je kao postojan simptom. Nakon što ništa konkretno nije pronađeno kao uzrok, jednostavnije ga je bilo proglasiti ludim.

Uskoro više ništa nije mogao jesti, supruga bi mu stavljala maslas od kikirikija na žlicu ili ga pak nutkala s pasiranom juhom, no sve je teže i to jeo. Konzultirao je gomilu specijalista - od gastroenterologa, endokrinologa, kardiologa...

Jednog dana na jogi supruga Carol je opisivala njegove simptome članicama grupe, a jedna žena je rekla kako oni sliče onima njene majke - kojoj je dijagnosticirano stanje Neuralgija trigeminusa, specifična po grču mišića uslijed bolova.

Oblik je to nespecifične boli živa koji utječe na peti, kranijalni ili trigeminalni živac. Može ga uzrokovati pritisak krvne žile na živac, ozljeda tijekom operacije sinusa, javlja se kod multiple skleroze, određenih tumora... Bolest je dvostruko češća kod žena, kao i kod ljudi starijih od 50 godina.

- Intenzitet boli može vas psihički i fizički uništiti, zbog čega se ovaj poremećaj ponekad naziva i "bolest samoubojstva" - piše američki Nacionalni institut za neurološke poremećaje.

Morfij i drugi opijadi nemaju efekta na bol.

kim-pace-washington-post

Kad je Carol to spomenula liječnicima svog muža rekli su joj da "ne traži zebre" aludirajući da joj mašta previše radi.

Ipak, neurolog sa Johns Hopkinsa napkon je potvrdio dijagnozu i potvrdio Paceu da nije lud.

Operacija koja je izvedena u avgustu 2012. bila je kompliciranija nego su liječnici mislili, a njome je otkriveno kako dvije arterije pritišću bolni živac koji je na sebi imao brojne ožiljke. Pace je nekoć bio aktivan sportaš, pa doktori smatraju kako su brojni potresi mozga koje je tada zadobio mogući uzrok poremećaja.

On je danas ipak bez boli, a svoj život kaže kako duguje liječniku Michaelu Limu, koji ga je napokon riješio boli.

 

Ne propustite