May objašnjava britanskim poslanicima odluku o napadu na Siriju

Objavljeno:16.04.2018 - 13:09
A A A Times Arial

Premijerka Theresa May danas će se suočiti s britanskim poslanicima kako bi im objasnila svoju odluku da pokrene zračne udare protiv Sirije bez glasanja u parlamentu.

Britanija, Sjedinjene Države i Francuska napali su mete u Siriji u subotu, u odgovoru na navodni napad hemijskim oružjem u Doumi.

Parlament se danas vraća uobičajenom radu nakon proljetne pauze i nije bio konsultiran oko akcije. Vlada nema zakonsku obavezu da traži parlamentarno odobrenje za vojne napade, iako obično to čini.

May planira poručiti poslanicima da su napadi koji su bili u "britanskom nacionalnom interesu" izvedeni kako bi spriječile nove patnje od hemijskih napada i da imaju široku međunarodnu podršku.

Vlada će zatražiti vanrednu parlamentarnu raspravu o zračnim udarima, iako će to slabo udovoljiti bjesnim opozicijskim poslanicima, prenosi AP.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!