Rosberg sretan zbog trijumfa, no svi se čude bizarnoj odluci Mercedesa

Ostali sportovi
Rosberg sretan zbog trijumfa, no svi se čude bizarnoj odluci Mercedesa
Rosberg je jučer treći put uzastopno pobijedio u Monte Carlu, ali poslije čudne odluke Mercedesa da do tada vodećeg Lewisa Hamiltona u završnici trke pozove u boks...

Vozač Mercedesa Nico Rosberg rekao je da je danas uz mnogo sreće pobijedio u trci Formule 1 Veliku nagradu Monaka, dok je direktor te ekipe Toto Wolff priznao grešku, koja je Lewisa Hamiltona koštala pobjede.

Rosberg je jučer treći put uzastopno pobijedio u Monte Carlu, ali poslije čudne odluke Mercedesa da do tada vodećeg Lewisa Hamiltona u završnici trke pozove u boks na zamjenu guma, dok je sigurnosno vozilo bilo na stazi.

Dvostruki svjetski šampion se na stazu vratio kao treći, gdje je i završio trku, uprkos tome što je ubjedljivo vodio tokom cijele trke.

"Naravno, veoma sam sretan. Znam da sam danas imao mnogo sreće. Lewis je vozio sjajno i sigurno da bi zaslužio pobjedu, ali takve su trke", rekao je Rosberg poslije trke, prenijeli su britanski mediji.

"Teško je suditi o odlukama za vrijeme trke, dok ste u vozilu. Bilo je teško ponovo startovati sa tvrdim gumama koje su bile veoma hladne. Sada ću uživati u pobjedi. Lewis je tokom vikenda bio nešto bolji od mene i morat ću naporno da radim", dodao je Rosberg.

Rosberg je poslije druge uzastopne pobjede smanjio zaostatak za Hamiltonom na 10 bodova.

Hamilton je čestitao klupskom kolegi na pobjedi, ali je jedva držao trofej trećeplasiranog.

"Ovo nije bila najlakša trka. Međutim, danas nisam morao mnogo da forsiram, do kraja trke sam mogao da uvećam prednost. Ekipa je bila sjajna cijele godine zajedno i gubimo i pobjeđujemo", rekao je dvostruki svjetski šampion Hamilton.

Upitan kakve je instrukcije dobio iz boksa, Hamilton je odgovorio da "će razgovarati sa ekipom i pronaći način da napreduje".

Vozač Ferrarija Sebastian Vettel rekao je da je zadovoljan drugim mjestom.

"Dogodio se iznenađujući preokret na kraju, ali bili smo u vrhu kada je bilo najvažnije i uspjeli da budemo ispred Lewisa kada je izlazio iz boksa", rekao je Vettel.

Direktor Mercedesa Toto Volff priznao je grešku ekipe.

"Izgubili smo Lewisovu pobjedu zbog greške. Mislili smo da je prednost veća nego što je zaista bila. Onda nas je on pozvao i rekao da je pala temperatura guma i da nema brzinu. Ovo je bila potpuna pogrešna procjena, to nije trebalo da nam se dogodi. Upropastili smo mu sve", rekao je Wolff.

Inženjer Lewisa Hamiltona rekao je da "mu je žao i da će morati da razgovara sa ljudima iz boksa".

Ne propustite