Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u radnoj posjeti Republici Malti

Bosna i Hercegovina
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u radnoj posjeti Republici Malti
.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 13. aprila 2018. godine u radnoj posjeti Republici Malti gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Carmelom Abelom.

Tokom susreta potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi između dvije zemlje, kao i daljnja potpora Malte evropskim integracijama BiH. Istaknuta je potreba osnaživanja bilateralnih odnosa razmjenom posjeta na svim nivoima i konkretizacijom saradnje u oblastima za koje postoji zajednički interes i objektivne mogućnosti, kao što su turizam i privredna saradnja.

Razgovarano je o mogućnosti pružanja ekspertne pomoći za obuke državnih službenika BiH od strane malteških eksperata za neka od poglavlja Acquisa. Izražen je obostran interes za saradnju  sigurnosnih službi u oblasti sprečavanja i otkrivanja djela financijskog kriminala i korupcije, kao i za operativnu saradnju u suzbijanju prekograničnog organiziranog kriminala.

Ministar Abela je ponudio stipendije za nekoliko mladih diplomata iz Bosne i Hercegovine za pohađanje Mediteranske akademije za diplomatske studije (MEDAK) u Valletti tokom iduće godine.                                                  

Istog dana ministar Crnadak je sudjelovao u ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Valletti. Za počasnog konzula Bosne i Hercegovine imenovan je advokat dr Joseph Fenech, koji je i uspješan poduzetnik za kojeg se očekuje da će doprinijeti promociji privredne saradnje i ukupnih odnosa BiH i Republike Malte.

Otvaranju su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Malte Carmelo Abela, ambasador Bosne i Hercegovine za Maltu sa sjedištem u Rimu Josip Gelo, drugi predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Malte, privrednici, novinari i ostali uglednici.

Ministar Crnadak je zahvalio dužnosnicima Republike Malte, posebno ministru Abelu i Ministarstvu vanjskih poslova, na doprinosu koji su dali u otvaranju Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Valletti. Također, izrazio je uvjerenje da će otvaranje Počasnog konzulata približiti Bosnu i Hercegovinu građanima Malte na turističkom, obrazovnom, ekonomskom, kulturnom i sportskom planu, gdje potencijali do sada nisu bili dovoljno iskorišteni, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Ne propustite