Zuckerberg dva dana svjedočio pred Kongresom, evo što je rekao

Svijet
Zuckerberg dva dana svjedočio pred Kongresom, evo što je rekao
.

Mark Zuckerberg svjedoči drugi dan pred američkim Kongresom u vezi afere s krađom podataka na Facebooku. Tokom skoro pet sati ispitivanja od strane 44 američka senatora Zuckerberg je ponovio isprike koje je već dao za niz problema s kojima se suočava Facebook od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore.

No 33-godišnji internetski mogul uspio je izbjeći bilo kakvo određeno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija.

“Moj tim će dalje surađivati s vama kako bismo razgovarali o raznim kategorijama gdje se mislim ovaj razgovor treba dogoditi”, rekao je Zuckerberg na zajedničkom saslušanju senatskih odbora za trgovinu i pravosuđe upitan što misli kakva je regulativa potrebna.

Investitore se dojmio njegov nastup. Dionice Facebooka postigle su svoj najveći rast u skoro dvije godine, završivši s dobitkom od 4.5 posto.

Dionice su naglo pale prošli mjesec kada se doznalo da je Cambridge Analytica, politička konzultantska tvrtka čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, od Facebooka prikupila na milijune osobnih informacija korisnika. Najnovija procjena je da je time pogođeno do 87 milijuna korisnika Facebooka.

Ovo je otkriće dovelo Facebook u krizu povjerenja među korisnicima, oglašivačima, zaposlenicima i ulagačima koji su već imali problema s Facebookovom reakcijom na lažne vijesti i njegovu ulogu u američkim izborima 2016.

U tamnom odijelu umjesto uobičajene majice i traperica, Zuckerberg je uglavnom ostao hladnokrvan i ozbiljan dok su ga senatori ispitivali. Ipak na pitanje je li Facebook monopol on je rekao: “Ja doista ne mislim tako”. Osmjehnuo se dok se publika smijala.

Facebook je objavio u rujnu da su Rusi pod lažnim imenima koristili tu društvenu mrežu kako bi pokušali utjecati na američke glasače u mjesecima pred izbore 2016. pišući o zapaljivim temama, organizirajući događanja i kupujući oglase.

“Mislimo da je sasvim moguće da će tu biti povezanosti”, rekao je Zuckerberg upitan postoji li preklapanje između prikupljanja podataka korisnika koje je radila Cambridge Analytica i političke propagande koju je vršila s Kremljem povezana Internetska istraživačka agencija tijekom predsjedničkih izbora 2016., za koje Facebook kaže da ju je vidjelo oko 126 milijuna ljudi.

Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se kod slučaja Cambridge Analytica ne radi o prekršaju. Ipak priznao je kako Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. kada je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke.

U petak je Zuckerberg podržao predloženi zakon, poznat kao zakon o poštenim oglasima, koji će tražiti da društveni mediji objave identitet kupaca internetskih oglasa u političkim kampanjama.

U utorak, međutim, nije želio dalje govoriti u korist tog zakona. Odgovarajući na pitanje demokratskog senatora Toma Udalla hoće li biti snažan zagovornik tog zakona kako bi bio usvojen on je rekao: “Senatore, mislim da je najveća stvar koju možemo učiniti je provesti ga”. Dodao je kako je Facebook već planirao dragovoljno ga se pridržavati.

Zuckerberga će u srijedu saslušati odbor za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma američkog Kongresa.

 

Kalifornijska republikanka Mimi Walter prikazala je snimke zaslona postavki privatnosti Facebooka za aplikacije i fotografije.

 
"Tko ovo kontrolira? Aplikacija ili korisnik?", upitala je Walter.
 
Zuckerberg je objasnio razliku između dozvola za aplikacije i online kontrole sadržaja.
 
Walters sugerira da je to teško razumjeti i pita se zašto sve kontrole nisu na istom mjestu.
 
Zuckerberg je odgovorio da Facebook zadržava kontrolu u postavkama i također ih prikazuje ljudima.
 
Demokrat iz Kalifornije, Scott Peters, pitao je hoće li imati smisla definirati privatnost u zakonu.
 
Zuckerberg je zagonetno ustvrdio da je to zanimljivo pitanje.
 
"Privatnost ne pokreće profit i može ometati dobit", rekao je Peters i naglasio bi li pomoglo da postoje financijske kazne za kršenje privatnosti. Zuckerberg je odmah odbacio pretpostavku da se privatnost i dobit ne moraju nužno suprotstaviti.
 
Susan Brooks, republikanka iz Indiane, želi razgovarati o novačenju mladih ljudi i pridruživanju terorističkim grupama na Facebooku i drugim internetskim platformama.
 
"Što ako nitko ne prijavi neki takav slučaj?", upitala ga je Brooks.
 
Zuckerberg je odgovorio: "99 posto informacija vezanih uz ISIL i Al-Qaedu već je označeno alatima prije nego ih je potrebno označiti".
 
U Facebookovom timu koji se bavi terorizmom ima oko 200 ljudi, nadodao je Zuckerberg.
 
Kalifornijski zastupnik Tony Cardenas upitao je Zuckerberga je li se samo ispričao nakon objave podataka. Zuckerberg je odgovorio potvrdno. Cardenas je spomenuo i da je izvršni direktor Cambridge Analytice Alexander Tayler danas dao ostavku.
 
"Hoće li to riješiti problem?", pitao je Cardenas Zuckerberga.
 
"Neće", odgovorio je šef Facebooka.
 
"Jeste li kupili podatke?", nastavio je Cardenas.
 
"Zaustavili smo se", odgovorio je Zuckerberg.
 
Cardenas: "Ali to ste učinili da izgradite svoju tvrtku".
 
Zuckerberg: "Bio je to industrijski standard".
 
Nakon što je jučer većinom dao promišljene odgovore na pitanja senatora i tijekom gotovo petosatnog ispitivanja od strane 44 američka senatora ponovio isprike koje je već dao za niz problema s kojima se suočava Facebook, Zuckerberg se danas odmah od početka našao u napadu kalifornijske zastupnice Anne Eshoo.
 
"Bila je to moja pogreška i žao mi je zbog toga. Ja sam pokrenuo Facebook, ja ga vodim i ja sam odgovoran za to što se u njemu događa", rekao je Zuckerberg.
 
Zuckerberg potvrdio da su i njegovi podaci ugroženi
 
Eshoo je napomenula da je napravljena šteta nepopravljiva te ga upitala jesu li i njegovi podaci bili ugroženi, što je Zuckerberg potvrdio i time šokirao javnost.
 
Rekao je i kako Facebook smatra tehnološkom tvrtkom, a ne medijskom jer je "ključna stvar da inženjeri pišu kodove i stvaraju proizvod i usluge za druge ljude".
 
"Mislimo da je sasvim moguće da će tu biti povezanosti", odgovorio je Zuckerberg na pitanje oko preklapanja između prikupljanja podataka korisnika koje je radila Cambridge Analytica i ruske političke propagande 2016., za koje Facebook kaže da ju je vidjelo oko 126 milijuna ljudi.
 
Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se kod slučaja Cambridge Analytica ne radi o prekršaju i priznao da Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. kad je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke.

Ne propustite