Al-Thani se sastao s Trumpom

Svijet
Al-Thani se sastao s Trumpom
.

Američki predsjednik Donald Trump sastao se danas u Bijeloj kući sa katarskim emirom katarskim emirom Sheikh Tamimom bin Hamadom al-Thanijem. Katarski emir je pred početak sastanka poručio kako neće biti tolarisan ratni zločinac (Bashar al-Assad), koji je uzrokovao smrt više od pola miliona sunarodnjaka.

Trump se u Bijeloj kući sastao s katarskim emirom Sheikh Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, a dvojica lidera su prije sastanka odgovarali na pitanja novinara, javlja Anadolija.

"Radimo za jedinstvo u ovom dijelu Bliskog istoka. Dešavaju se vrlo bitne stvari", rekao je Trump, prije sastanka s al-Thanijem, kojeg je tokom obraćanja oslovljavao s "moj prijatelj".

Trump je također kazao kako je Katar odlučio kupiti znatne količine novog oružja od SAD-a, te konstatovao kako dvije zemlje "zajedno i vrlo dobro rade" na brojnim poljima.

Trump se osvrnuo i na pitanje finansiranja terorizma.

"Postajemo sigurni da se u brojnim zemljama obustavlja finansiranje terorizma. Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Katar i pojedine druge zemlje obustavljaju finansiranje terorizma", rekao je Trump.

Katarski emir je također govorio o temi finansiranja terorizma.

"Ono što posebno želim podvući, gospodine predsjedniče, mi nikada nismo niti ćemo tolerisati one koji finansiraju terorizam. Radimo zajedno sa SAD-om kako bi u regiji došlo do obustave finansiranja terorizma", poručio je al-Thani.

A u vezi s dešavanjima u Siriji i posljednjim napadom hemijskim oružjem, al-Thani je kazao:

"Predsjednik Trump i ja smatramo da ovo pitanje mora biti okončano. Ne možemo tolerisati jednog ratnog zločinca (Assada) koji je prouzrokovao smrt više od pola miliona pripadnika svoga naroda."

Na samom kraju se osvrnu i na ekonomkse odnose dviju zemalja, te kazao kako Katar i SAD imaju eknomsko partnerstvo u vrijednosti od 125 milijardi dolara, te kako se ulažu napori da se ova cifra udvostruči.

 

Ne propustite