Jetra je slaba tačka mnogih ljudi: Možete da je očistite od toksina OVOM JEFTINOM NAMIRNICOM
U makrobiotici za čišćenje jetre preporučuju zeleno povrće, integralne žitarice, mahunarke i ribu, a proljeće je pravo vrijeme za to.
Hranom do zdravlja
Nadimanje, podrigivanje, glavobolja, pospanost, bezvoljnost i neprestani umor ukazuju na to da ste opteretili najvažniji organ u svom organizmu – jetru, i da je vrijeme za njeno veliko spremanje.
Prema kineskoj medicini, prirodna sezona za čišćenje jetre je proljeće. Dobro balansirana makrobiotička ishrana jedan je od najboljih i najbržih načina za detoksikaciju jetre koja pati.
– Regeneracija jetre je prvi korak do zdravlja. Prvo treba iz jelovnika izostaviti sve namirnice koje utiču na probleme s jetrom, kao što su crvena mesa, velike količine prostih šećera i skroba koje se unose putem bijelog brašna, peciva, krompira, raznih industrijskih slatkiša, gaziranih pića i velikih količina masnoća životinjskog porekla i transmasti – objašnjava dr Nina
Bulajić, specijalista medicinske mikrobiologije i parazitologije i makrobiotičar.
Umjesto toga, kaže naša sagovornica, idealan izbor su integralne žitarice i integralna peciva, mahunarke, riba i puno povrća.
Od žitarica na funkciju jetre naročito povoljno dejstvo imaju ječam i pšenica. Čaj od pečenog ječma se u makrobiotici smatra lijekom za jetru.
Ječam blagotvorni za naše zdravlje
Makrobiotika preporučuje što više zelenog povrća u ishrani jer ono harmonizuje energiju jetre.
– Jedite što više kupusa, raštana, kelja, kineskog kupusa, brokolija, prokelja i praziluka. Svaku od ovih povrćki sada možete naći na pijacama. Kod čišćenja jetre veoma je važno da jedete rotkvu. Dobrodošle su sve vrste – dajkon ili japanska rotkva, koja se može kupiti i kod nas, zatim domaća crna i bijela rotkva, kao i rotkvice.
Zdravom ishranom možete da pomognete sebi
– Bitan sastojak jelovnika su i pečurke, dok je sočivo glavni predstavnik mahunarki koje podržavaju funkciju jetre. Veoma je
važno i korišćenje kvalitetnih hladno ceđenih ulja, maslinovog, susamovog, ulja od semenki grožđa – ističe dr Nina Bulajić.
I na kraju, obavezno pijte zeleni čaj svakog dana. Savremena makrobiotička preporuka je da narodi koji jedu velike količine
crvenih mesa treba redovno da koriste zeleni čaj.