Vulin: "Migovi" će biti najsavremeniji u regionu, biće tu i tenkova

Region
Vulin: "Migovi" će biti najsavremeniji u regionu, biće tu i tenkova
.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je bazu "Šušnjak" i njenim pripadnicima poželeo srećan Vaskrs.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je Srbija vojno neutralna zemlje koja sama donosi odluke i nije obavezna da se povinuje bilo čijoj politici.


On je naveo da je osnaživanje Vojske Srbije neophodno kako bi Srbija ostala nezavisna i dodao da će migovi, čija je modernizacija u toku, biti najsavremeniji u regionu.

"U skladu sa dogovorom Vučića i Putina mi ćemo nastaviti sa opremanjem vojske, biće tu još oklopnih vozila, tenkova... Rusija je našs značajan partner, sve što je dogovoreno sprovodi se na vrijeme. Mil Mi-17 helikopter, to mislimo da nam je sad potrebno", rekao je Vulin za televiziju "Pink".

Kako kaže, Vojska Srbije se polako obnavlja, a jačanje vojske značni stabilniji Balkan i mir.

"Vrlo brzo ćemo u javnost izaći sa informacijama o uvozu još migova, četiri aviona iz Belorusije. Mig 35, njega nema na ovim prostorima, to su izuzetni helikopteri. Kada jačate svoju vojsku, jačate ukupne kapacitete zemlje. Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u celu zajednicu, nova radna mesta, razvoj sredine", rekao je Vulin.

Upitan za situacija na Kosovu, Vulin je rekao da je pozicija Srbije nezgodna, ali da nadu ulivaju napori predsjednika Vučića i lični autoritet koji omogućava da ga uvažavaju najmoćniji svjetski državnici.

"Vučić se grčevito, žilavo bori u korist srpskog naroda. Već smo pregovarali ZSO, tu nema ponovnog pregovaranja, imam veliko povjerenje u Vučića i znam da će uraditi sve što je moguće da sačuva sve sto može na KiM", rekao je Vulin.

Ministar kaže da iako postoji uvažavanje velikih sila prema predsjedniku Vučiću lično, to ne znači da će one menjati svoju politiku.

"Traži se od Srbije da prihvati nasilje koje se vrši nad njom, to prevazilazi naše snage. Mi imamo saveznike i oni istupaju snažnije, ako imaju prema kome", naglasio je Vulin.

Ministar se osvrnuo na učešće u Nacionalnoj konferenciji o bezbjednosti u Moskvi i rekao da je najviše riječi bilo o situaciji u Siriji, da postoji bojazan u svijetu da se vraća vrijeme Hladnog rata, kao i da svi očekuju da će UN doći do rješenja koji će smanjijti sukobe.

Vulin je upitan za pripadnike Vojske Srbije koji se nalaze u Centralnoafričkoj Republici gdje je danas najmanje jedan civil ubijen, a desetine pripadnika mirovnih snaga UN, civila i pobunjenika povrijeđeno u operaciji protiv oružanih grupa u prestonici te države.

"U Centralnoafričkoj Republici nalazi se 75 pripadnika vojske koji su većinom medicinsko osoblje i ne učestvuju u borbama. Svi su bezbedno i dobro, oni nisu tamo da se bore", rekao je Vulin.

On je dodao da pripadnici Vojske Srbije trenutno učestvuju u 10 mirovnih operacija širom svijeta.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i načelnika Uprave za obavještajno-izviđačke poslove brigadnog generala Ilije Todorova, obišao je bazu "Šušnjak" i njenim pripadnicima poželio srećan Vaskrs.

- Vojska Srbije svakog dana, pa i praznicima, obezbjeđuje svoju teritoriju i čuva naš način života. Vojska je uvijek tu za svoje građane i spremna je da sačuva mir, našu imovinu, teritorijalni integritet i suverenitet - istakao je ministar odbrane.

On je dodao da Vojska garantuje mir ne samo na prostoru Srbije, već i na prostoru čitavog Balkana - jer je sa snažnom i stabilnom Srbijom miran siguran i stabilan Balkan, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

- U ovom trenutku na čitavoj našoj teritoriji je situacija apsolutno mirna. U Kopnenoj zoni bezbjednosti nema nikakvih negativnih pojava i verujemo da će tako i ostati - naglasio je ministar odbrane.

U razgovoru sa starješinama i vojnicima ministar Vulin je istakao:

- Čuvajte svoju Srbiju! Nemamo nijednu stopu zemlje za bacanje. I niko ne može ovdje da prolazi kako hoće i radi šta hoće dok ste vi tu.

Svi srpski vojnici koji se nalaze u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj Republici su dobro i bezbjedni su, izjavio je ministar Vulin.

- U Centralnoafričkoj Republici, u rejonu grada Bangija, došlo je do sukoba između trupa Ujedinjenih nacija i pobunjeničkih grupacija. Povrijeđeno je 10 pripadnika Ujedinjenih nacija i nijedan od njih nije pripadnik naše mirovne misije. Svi pripadnici naše mirovne misije su dobro, mirni su, zbrinuti, sigurni i njihove porodice na Vaskrs mogu biti mirne i sigurne - rekao je ministar Vulin.

Ne propustite