Raketiran vojni aerodrom u Siriji: Najmanje 14 mrtvih

Svijet
Raketiran vojni aerodrom u Siriji: Najmanje 14 mrtvih
.

Nije poznat motiv napada usmjerenog na vojni aerodrom T-4 u kojem je poginulo najmanje 14 boraca.
 

Najmanje 14 boraca, među kojima su i Iranci, poginulo je u zračnom udaru na vojnu bazu sirijskog režima u ponedjeljak u centralnom dijelu Sirije, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Hina.

Nije poznat motiv napada usmjerenog na vojni aerodrom T-4, poznat i pod imenom Tijas. Sirijske snage izrazile su sumnju da iza napada stoji SAD, ali Washington je brzo negirao svaku odgovornost ustvrdivši da njegove oružane snage "trenutno ne izvode zračne udare u Siriji". Službeni Pariz također je saopćio da nema nikakve veze s napadom.

"Ruske i iranske snage te snage libanskog pokreta Hezbollah", saveznice režima Bashara al-Assada, stacionirane su u bazi T-4, koja se nalazi između Homsa i Palmire, po Opservatoriji, koja raspolaže opsežnom mrežom izvora u zaraćenoj Siriji.

"Najmanje 14 boraca ubijeno je u udaru na aerodrom T-4, među kojima ima i Iranaca", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Trumpove prijetnje
Napad se dogodio nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump osudio navodni hemijski napad u kojem su u subotu poginuli deseci ljudi u pobunjeničkoj zoni blizu Damaska i upozorio da će krivci za to "skupo platiti".


Američki i francuski predsjednik osudili su "hemijske napade" u kojima je 7. aprila bilo više desetaka mrtvih i za koje se sumnjiči sirijski režim, saopćila je Elizejska palača, prenosi Hina.

Donald Trump i Emmanuel Macron obećali su "snažan zajednički odgovor" i smatrat će režim u Damasku odgovornim za "neprestano kršenje ljudskih prava", navodi se u saopćenju Bijele kuće objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Izvor: Agencije

Ne propustite