HOROR! Uznemirujuće fotografije, ali važno je znati kako stvarno izgleda užas u Siriji

Svijet
HOROR! Uznemirujuće fotografije, ali važno je znati kako stvarno izgleda užas u Siriji
.

Sirijski pobunjenici optužili su u subotu vladine snage za smrtonosni kemijski napad na civile u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Gute, a dok službeni Damask niječe napad neke humanitarne udruge broj žrtava procjenjuju i na više od stotinu.

Agencije javljaju da je od petka u Dumi ubijeno više od 90 civila u zračnim napadima.

Horor u Siriji

Ove fotografije je teško gledati, ali su, nažalost, nužne kako bi se plastično shvatio razmjer horora rata u Siriji. 

Ovako izgledaju posljedice napada na Dumu:

hh2h3h4h4h5h6h7h8h9h10h11h11h12

Najmanje 49 osoba je poginulo

Podaci o broju žrtava kemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo. 

Sirijski opservatorij za ljudska prava izjavio je da je u Dumi umrlo 11 osoba od posljedica gušenja dimom od konvencionalnog oružja koje su bacale vladine snage. Probleme s disanjem, po njihovim je podacima imalo 70 ljudi. Rami Abdulrahman, ravnatelj Opservatorija, izjavio je za Reuters da ne može potvrditi je li upotrijebljeno kemijsko oružje.

Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zanijekao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Dumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici u kolapsu pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti.

Pjena na ustima i miris klora

U zajedničkoj izjavi, nevladina organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo i civilna zaštita iz Dume objavili su da su medicinske ustanove primile više od 500 osoba s dišnim tegobama u subotu navečer, s pjenom na ustima i mirisom klora.

Iz svijeta stižu osude kemijskog napada na pobunjenike koje sirijska vlada opovrgava. Najžešća je ona američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da će se "platiti visoka cijena" za navodni napad za koji optužuje Siriju, Iran i Rusiju.

>> Trump prijeti odmazdom za kemijski napad u Siriji: "Skupa će se cijena platiti"

"Skupa će se cijena platiti"

"Puno mrtvih, uključujući i žene i djecu u suludom kemijskom napadu u Siriji (...) predsjednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni za potporu životinji Asadu. Skupa će se cijena platiti. Smjesta treba otvoriti to područje za liječničku pomoć i potvrdu. Još jedna humanitarna katastrofa bez ikakvog razloga. Bolesno", napisao je Trump na Twitteru.

Papa Franjo je danas u Vatikanu izrazio žaljenje zbog napada kemijskim oružjem u Siriji, kako su izvijestili brojni mediji, ocjenivši ga neopravdanim "instrumentom istrebljenja".

"Ne postoji dobar ili loš rat. Ništa, ama baš ništa ne može opravdati takve instrumente istrebljenja na bespomoćnim ljudima i stanovnicima", kazao je Papa.

Pozvao je političke i vojne vođe da odaberu drugi put, put pregovora koji jedino može donijeti mir, umjesto smrti i razaranja.

Jedna od najsmrtonosnijih ofenziva

Predsjednik Bašar al-Asad uspio je preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom Istočnom Gutom zahvaljujući pomoći svoje saveznice Rusije koja je osigurala sirijskoj vojsci podršku zračnim napadima. Asadova je vojska ofenzivu počela u veljači kako bi posljednje veliko pobunjeničko uporište vratila pod svoj nadzor.

Ofenziva na Gutu jedna je od najsmrtonosnijih u sedam godina dugome ratu u Siriji koji je dosad ubio više od 1600 civila, prema podacima SOHR-a.

Ne propustite