NAUČNICI PREPORUČUJU: Jedite 100 grama čokolade dnevno! EVO I ZAŠTO!
Volimo svoje srce, a to onda znači i da volimo čokoladu. Bez obzira što brojne studije ukazuju na štetnost šećera u prehrani, neke tvrdnje treba malo dublje proanalizirati. Pa nekoć su nam tupili kako su masti najnezdravije ikad, a sada nas svi žele natoviti mastima (doduše zdravim).
E sada je slična stvar i s čokoladom. Danski znanstvenici su napravili istraživanje. Pratili su konzumaciju čokolade na uzorku od 55 hiljada ljudi (što je jedan jako velik i dobar uzorak), a rezultati kažu kako 50 do 170 grama čokolade sedmično može smanjiti šanse za srčanu aritmiju do 20 posto.
Ljudi koji jedu čokoladu imaju 11 posto manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti, a prema istraživanju, za zdrav život je idealno da unosite dnevno do 100 grama čokolade.
![]()
Pet dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu:
- Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, prenosi Alternativa za vas. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.
- Antidepresant - Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.
- Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
- Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
- Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

Mitovi i činjenice o čokoladi
- Čokolada sadrži puno kofeina Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.
- Čokolada uzrokuje akne Nije tačno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
- Čokolada uzrokuje karijes Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.
- Puno je ljudi alergično na čokoladu Zabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.