MOŽE BITI KOBNO: Ako ne održavate klima uređaje redovno može vam se dogoditi OVO!

Zanimljivosti
MOŽE BITI KOBNO: Ako ne održavate klima uređaje redovno može vam se dogoditi OVO!
.

Dolaskom toploga vremena i visokih temperatura mnogi će spas potražiti u klima uređajima bez kojih kojih je nesnosne vrućine gotovo pa nemoguće podnijeti.

Mnoga istraživanja potvrdila su da klima može imati vrlo negativne posljedice, posebno ako se ne čisti redovno. Legionarska bolest i koksaki virus najopasnije su dvije bolesti koje možete dobiti ako se pretjerano izlažete ovim uređajima

Legionarska bolest manifestira se u razdoblju od dva do deset dana nakon što je osoba udahnula legionele. Bolest započinje slabošću, pospanošću i glavoboljom. Nakon toga javlja se temperatura veća od 40 stupnjeva, suhi kašalj i glavobolja, a zatim dolazi i do upale pluća. Infekcija se krvlju i limfnim putevima može proširiti po čitavom organizmu.

U najtežim slučajevima obolijevanja može doći do oštećenja središnjeg živčanog sustav, a ukoliko se bolest ne liječi, smrtnost je prisutna između 15 i 25 posto.

Pravilno održavanje ovih vještačkih rashlađivača podrazumjeva čišćenje na svakih godinu dana, a ukoliko živite u većem gradu i zagađenijoj sredini, onda održavanje podrazumeva čišćenje i do dva puta godišnje.

Time ćete svakako izbeći fatalne posledice po vaše zdravlje, ali i one "blaže", podjednako nepoželjne, poput rinitisa, sinuzitisa, konjuktivitisa, upale pluća i uha, pa čak i pogoršanja astme, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašlja, jakih glavobolja, umora i manjka koncentracije.

Najugroženiji su ljudi koji imaju problema sa respiratornim organima, mala djeca, hronični bolesnici, alkoholičari i starije osobe.

Na drugom mjestu po opasnosti koja vreba od klima uređaja nalazi se koksaki virus koji je sve rasprostranjeniji među ljudima. Za ovaj specifični virus koji napada srce se vjeruje da je u velikoj mjeri povezan sa sve češćim korišćenjem klima uređaja, iako ova veza zapravo nikada nije u potpunosti dokazana.

Ne propustite