Koordinacija boračkih organizacija FBiH zadovoljna zaključcima Vlade FBiH

Objavljeno:05.04.2018 - 20:14
A A A Times Arial

Koordinacija boračkih organizacija Federacije BiH izrazila je zadovoljstvo jer je Vlada FBiH, na inicijativu Koordinacije, na današnjoj sjednici usvojila niz zaključaka kojima se poboljšava status boračkih populacija, a samim činom dokazala da Koordinaciju Temeljnih boračkih organizacija doživljava kao ravnopravnog sagovornika koji se brine o statusu svojih članova tražeći od Vlade da postupi na način kako je postupila.

Navode da je Vlada na današnjoj sjednici svojim zaključcima zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da za narednu sjednicu Vlade dostavi Prijedlog uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, te da dostavi Prijedlog odluke o utvrđivanju koeficienta za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnina) za 2018. i Prijedlog odluke o utvrđivanju osnovice za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnina) za 2018.

Isto ministarstvo i Federalni zavod za zapošljavanje zaduženi su da odmah aktiviraju i stave u procedure projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija, a Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da do naredne sjednice Vlade pripremi Informaciju o mogućem načinu objave podataka iz jedinstvenog registra korisnika i pripadnika Oružanih snaga BiH uz prijedlog zaključka.

Također, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, nakon što je razmatrala tekst Prednacrta zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica i prihvatila sugestije proistekle iz rasprave, da ih ugradi u tekst prednacrta pa tako korigovan tekst prednacrta hitno uputi kantonalnim skupštinama, Savezu općina i gradova FBiH i MMF-u radi davanja mišljenja i nastavka daljnje procedure.

Koordinacioni odbor Temeljnih boračkih organizacija pozvao je sve istinske borce koji još uvijek nisu regulisali svoj status da se suzdrže od protesta i blokada i da zajednički na drugi, bezbolniji i civilizovaniji način traže ispunjenje njihovih zahtjeva, saopćeno je iz te organizacije.    

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!