MORATE PROBATI: Recept za savršenu 'Orah tortu'
Sastojci
Za kore:
10 jaja
10 kašika šećera
1 kesica vanil šećera
250 g mljevenih oraha
2 kašike brašna
1 prstohvat soli
Za fil:
250 g maslaca
200 g prah šećera
1 kesica vanil šećera
200 g mljevenih oraha
malo vrelog mlIJeka
Za ukrašavanje:
50 g mljevenih oraha
po potrebi polutke jezgra oraha
Priprema
1. 5 jaja dobro umutiti s prstohvatom soli pa dodavati u dva tri puta šećer. Mutiti dok masa ne bude svijetlo žuta i dok ne stoji na žici od miksera. Tada umješati špatulom orahe i brašno. Uliti u okrugli kalup ili šerpu (24 cm) pa peći dvadesetak minuta na 180-190'C. Pečenu koru ostaviti u kalupu dok se ne prohladi pa je onda izvaditi. Napraviti dvije ovakve kore. Najlakše je ako imate dva ista kalupa.
2. Orahe popariti s malo vrelog mlijeka (masa mora biti čvrsta nikako tečna) i ostaviti da se ohlade. Maslac umutiti sa šećerima dok ne pobijeli i onda dodati poparene orahe. Mutiti još s mikserom da se sve dobro spoji i dobije svjetao fil. Ohladiti ga u frižideru.
3. Svaku koru presjeći na pola da se dobiju četiri pa ih premazati ohlađenim filom. Na kraju i cijelu tortu sa vanjske strane premazati filom i posuti mljevenim orasima. Ukrasiti polutkama oraha.
Savjet:
Ovo je starinska torta od oraha po čijem receptu sam pravila Rolat od oraha i ranije ga objavila. Torta se lako pravi, nema kuhanja fila, a i kore se peku iz dva puta. Ja sam pravila ovaj put tri kore, a i vi možete ako vam odgovara. Orah torta je izuzetnog ukusa gdje dominira ukus oraha, šećera i maslaca. Također ne zahtjeva puno sastojaka i puno rada, a rezultat je predivan ukus.
(recepti.com)