Crnadak razgovarao s potpredsjednicom Vlade RH Marijom Pejčinović Burić

Aktuelno
Crnadak razgovarao s potpredsjednicom Vlade RH Marijom Pejčinović Burić
.

Ministar inozemnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas s potpredsjednicom Vlade i ministricom inozemnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić. 

Tema sastanka dvoje ministara bili su, prije svega, bilateralni odnosi BiH i Hrvatske, s posebnim osvrtom na privrednu saradnju. Ministar Crnadak je istakao da je Hrvatska jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te je izrazio očekivanje da će se intenzivna saradnja na ovom polju nastaviti i ubuduće.

Ministar Crnadak i ministrica Pejčinović Burić razgovarali su i o procesu evropskih integracija BiH.

Ministrica inozemnih poslova Hrvatske ponovila je podršku Hrvatske evropskom putu BiH, te napomenula da će Hrvatska preuzeti predsjedavanje Vijećem Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine, te da će u svojstvu predsjedavajućeg pružiti podršku procesu evropskih integracija BiH.

Ministri su istakli važnost regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Centralnoevropske inicijative (CEI), kojom Hrvatska trenutno predsjedava, kao i u okviru drugih regionalnih inicijativa, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

Ne propustite