Iz skladišta CIK-a BiH nestalo više od 35 tona glasačkih listića?

Objavljeno:02.04.2018 - 15:18
A A A Times Arial

Najmanje 35,8 tona papira nabavljenog za štampanje glasačkih listića bestraga je nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije BiH, piše u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

Preračunato u izborni materijal, od nestalog papira moglo se odštampati najmanje pola miliona glasačkih listića, navodi ovaj portal.

„Niste u pravu“, napisala je poruci ovom mediju predsjednica CIK-a Irena Hadžabdić, nakon što je upitana gdje je papir, odnosno gdje su glasački listići.

"Nakon što smo joj poslali dokument iz 2014. godine, predsjednica CIK-a se više nije javljala. Koji minut ranije je rekla da su prije nekoliko godina otklonjena sva nerazumijevanja u vezi težine, količine, vaganja i ostalih svojstava papira", piše ovaj portal.

Da problemi sa nestankom papira od kojih su se proteklih godina štampali glasački listići, nisu otklonjeni, utvrdili su i državni revizori koji su prošle godine, u izvještaju za 2016. naveli da je „procesom revizije uočeno da nisu osigurani uslovi za adekvatno praćenje realizacije ugovora“ za nabavku papira, jer „jedinice mjere za robu koja se isporučuje svim slučajevima nije isto izražena u okvirnom sporazumu, otpremnici, fakturi, te u izvještaju o zaduženju i razduženju“.
„Preporučujemo Komisiji da prilikom nabavke i isporuke roba poštuje princip jednoobraznosti, te osigura da se ista isporučuje i iskazuje, kako vrijednosno tako i količinski u istoj jedinici mjere“, napisali su revizori.

Pojednostavljeno, CIK nema tačnu evidenciju gdje su završile tone glasačkih listića. Osim revizorskih izvještaja za 2014., 2015. i 2016. godinu, ključni dokaz o manjku izbornog materijala je Izvještaj komisije za utvrđivanje stanja u skladištu CIK-a sačinjen još u februaru 2014. godine. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!