Zahvaljujući rasipnosti saudijskog princa, ruski tajkun zaradio 322 miliona dolara na prodaji Da Vinčijeve slike (VIDEO)

Svijet
Zahvaljujući rasipnosti saudijskog princa, ruski tajkun zaradio 322 miliona dolara na prodaji Da Vinčijeve slike (VIDEO)
.

U anonimnom nadmetanju na aukciji za sliku italijanskog umjetnika Leonarda Da Vinčija, dva arapska princa ponudila 450 miliona dolara, svaki misleći da mu je takmac katarski „kolega“

U anonimnom nadmetanju na aukciji za sliku italijanskog umjetnika Leonarda Da Vinčija Salvator Mundi u novembru prošle godine, dvojica arapskih prinčeva zbog vlastite nemarnosti ostali su bez 450 miliona dolara, jer je svaki od njih mislio da se nadmeće za „kolegom“ iz katarske dinastije. Salvator Mundi je prodan za 450.300.000 dolara. Dokumenti do kojih je došao New York Times sljedećeg mjeseca otkrili su da je kupac bio saudijski princ Bader bin Abdullah, a izvori bliski vladajućoj porodici potvrdili su da je sliku kupio u ime svog bliskog prijatelja, princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.
Britanski Daily Mail je otkrio da je i faktički vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed Bin Zayed, imao svog predstavnika na aukciji u nastojanju da kupi sliku za muzej Louvre Abu Dhabi.
Međutim, nijedan od njih dvojice nije znao da se za sliku natječe onaj drugi i obojica su se plašili da je njihov takmac na aukciji neko iz katarske vladajuće dinastije.
„Natjecanje na aukciji je sve više podizalo cijenu, a svaki od dvojice prinčeva mislio je da se natječe protiv katarske dinastije i nije želio dopustiti da je oni dobiju”, rekao je jedan izvor blizak lideru Emirata, „pa su svojim opunomoćenicima dali upute da mogu podizati cijenu koliko god je potrebno, samo da dobiju sliku.”
Međutim, kada je cijena došla do vrtoglavih 400 miliona dolara, emiratski princ je odustao. Šok je nastupio kada su prinčevi otkrili da su nepotrebno podizali cijenu.  „MBZ (Mohammed Bin Zayed) je rekao Mohammedu bin Salmanu: ‘To smo bili nas dvojica! Zašto mi nisi rekao?’”, tvrdi izvor blizak emiratskoj palati.
„Godinu dana prije toga katarskoj vladajućoj dinastiji slika je nuđena za 80 miliona dolara, što je mnogo manje od cijene za koju je sliku kupio prodavac. Oni su pogledali sliku i zaključili da je previše kršćanska za njihovu kolekciju, tako da su odbili ponudu. Saudijci su je i preplatili.”, rekao je izvor.
Da su Katarani pristali na ponudu, ruski milijarder Dmitrij Rybolovlev bi pretrpio veliki gubitak, jer je sliku navodno platio 127.500.000 dolara 2013. godine. No, zahvaljujući rasipnosti saudijskog princa, ruski tajkun je zaradio 322.800.000 dolara.
Ovaj rasipnički potez dočekan je salvom kritika od strane aktivista i kritičara dinastije Saud, naročito jer se desio u vrijeme kada saudijska vlada provodi mjere štednje zbog posrnule ekonomije zemlje, a prijestolonasljednik u navnodnoj antikorupcijskoj kampanji hapsi članove svoje familije zbog njihovog navodnog rasipništva i basnoslnovnog bogaćenja.
Pod pritiskom da spasi obraz i da se riješi politički toksične slike, saudijski prijestolonasljednik je, tvrdi izvor, postigao dogovor sa svojim kolegom iz Emirata da mu «pokloni» sliku u zamjenu za super-jahtu.
Na iznenađenje ljubitelja umjetnosti širom svijeta, sedmicu dana nakon aukcije Emirati su objavili da u kolekciji muzeja Louvre Abu Dhabi nude novu atrakciju – Da Vinčijevu sliku Salvator Mundi.
Zahvaljujući ovom tajnom sporazumu između saudijskog i emiratskog princa, saudijski prijestolonasljednik je sada ponosni vlasnik tri super-jahte.
Super-jahtu Serene kupio je od ruskog votka-tajkuna Jurija Sheflera 2014. godine. MBS je izjavio kako je tokom odmora na jugu Francuske uočio brod vrijedan 440 miliona funti, te je vlasniku odmah ponudio 550 miliona dolara. Posao je bio završen za sat vremena, a Shefler se sljedećeg dana iselio s broda. U to vrijeme jahta je bila jedna od tri najveće na svijetu prema časopisu Forbes. Ima petnaest soba, noćni klub, kino, zid za penjanje, bazen s morskom vodom, biblioteku, toplice, sobu za podvodno gledanje, teretanu i dva džakuzija. Brod je opremljen s dva helipada (prostor za slijetanje helikoptera), hangarom za helikopter, hangarom za podmornicu i više bazena.

U junu iste godine saudijski princ od kalifornijskog investitora Ronalda Tutora kupio je jahtu koja danas vrijedi 125 miliona dolara. Tutor je za New York Times izjavio da je svoju jahtu pod nazivom Pegasus VIII prodao saudijskom princu MBS-u za oko 60 miliona dolara.
Pegasus VIII ima šest kabina, kino sa trinaest sjedećih mjesta, teretanu, party deck complet (prostor za partijanje) na palubi, dva bara, plesni podij, klavir, roštilj, kao i podrum sa 1000 boca tekile. Brodski helipad služi i kao prostor za vježbanje golfa.
Jahta Topaz koju je dobio u zamjenu za sliku Salvator Mundi, ima 26 soba za goste i ima 79 članova posade. Brod ima bazen, dva džakuzija, salu za konferencije, kino i dva helipada.
No, jahte nisu jedino na što saudijski prijestolonasljednik rasipa stotine miliona dolara. MBS je 2015. godine za 300 miliona dolara kupio francuski dvorac Chateau Luj XIV u Louveciennes, u blizini Versaillesa, za koju se smatra da je najskuplja kuća na svijetu.
Iako pažljivo izgrađen u stilu 17. vijeka, i unatoč klasičnih mramornih statua, labirinta od živice i 57 rala uređenog parka, dvorac je u stvari moderna građevina, uređena i modernizirana 2009., a zlatne listove fontane, rasvjetu, ozvučenje i klimatizaciju kontrolira kompanija iPhone.

VIDEO: Pogledajte kako je izgledala aukcija na kojoj su arapski prinčevi šokirali sve prisutne svojim rasipništvom


Piše: Abdullah Nasup

Izvor: Daily Mail Online

Ne propustite