Uhapšena dvojica policajaca iz Puigdemontove pratnje

Svijet
Uhapšena dvojica policajaca iz Puigdemontove pratnje
.

Španjolska nacionalna policija uhitila je dvojicu katalonskih regionalnih policajaca koji su se nalazili s Carlesom Puigdemontom kada je zaustavljen i uhićen u Njemačkoj.

Bivši katalonski predsjednik uhićen je na sjeveru Njemačke gdje je automobilom ušao iz Danske. U petak je Španjolska raspisala europski uhidbeni nalog nakon što je ondje optužen za pobunu i organiziranje referenduma o nezavisnosti protivnog španjolskom ustavu.

Nakon parlamentarnog izglasavanja republike Katalonije 27. listopada, optuženo je 25 katalonskih dužnosnika kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne. Sedmero ih se nalazi u inozemstvu.

Jedna od njih je Clara Ponsatí, bivša ministrica obrazovanja u Puigdemontovoj vladi i profesorica na škotskom sveučilištu. Ona je u srijedu u pratnji odvjetnika dobrovoljno došla u policijsku postaju u Edinburghu, glavnom gradu Škotske, nakon što je Španjolska raspisala potjernicu.

Njen odvjetnik je rekao kako će se protiviti izručenju jer smatra da u Španjolskoj ne bi imala pravedno suđenje. Nakon što je saslušana pred istražnim sucem puštena je na uvjetnu slobodu. Odluka o njenom izručenju mogla bi biti donesena 18. travnja.

Tri dužnosnika u Belgiji još uvijek nisu izašla pred tamošnjeg istražnog suca kao niti dvije dužnosnice u Švicarskoj. Puigdemont je, pak, saslušan u ponedjeljak te čeka odluku njemačkih sudaca.

(Hina)

Ne propustite