VAŽAN SAVJET: Ne perite zube prečesto, evo i zašto

Zdrav život
VAŽAN SAVJET: Ne perite zube prečesto, evo i zašto
.

Tokom godina stomatologija je napredovala od neprecizne prakse zasnovane na narodnim lijekovima do strukturne medicinske discipline koja se oslanja na nauku i tehnologiju.


Iako je moderna, stomatologija je prešla dug put, no još uvijek postoje mnogi mitovi o zdravlju zuba.

Tvrda četkica bolje čisti zube
Ovaj mit je potpuno netačan! Bolje je koristiti mekanu četkicu koja na sebi ima oznaku soft ili barem medium. Mekana četkica ne oštećuje zubnu caklinu i čisti zube jednako dobro ili čak i bolje nego tvrda četkica.

Umnjak je potpuno beskoristan
Umnjaci se najčešće pojavljuju u dobi između 17 i 25 godina. Tokom rasta možete osjećati nelagodu, bol i žuljanje, no to se javlja periodično. Umnjaci često rastu u stranu, gurajući ostale zube i deformišu čeljust. Iz tog razloga ih ljudi najčešće vade, međutim postoje istraživanja koja pokazuju da trebate dobro razmisliti prije nego uklonite sve umnjake.

Istraživanje sprovedeno u Japanu otkriva da se u umnjacima kriju matične ćelije nalik onima u koštanoj srži. U bliskoj budućnosti naši zubi bi nam mogli poslužiti kao privatna banka matičnih ćelija, pružajući čak i mogućnost da razvijemo zamjenske zube.

Trudnice ne smiju ići zubaru
Trudnice se uglavnom pribojavaju da će lijekovi protiv bolova uticati na plod, te najčešće izbjegavaju intervencije kod stomatologa.

Međutim, ako postoji upala u usnoj šupljini, ona se mora brzo ukloniti. Danas postoje lokalni anestetici koji su u potpunosti sigurni za trudnice.

Šećer šteti zubima

Nije šećer direktan krivac za oštećenje zuba. Krive su loše bakterije koje se hrane šećerom i ugljenim hidratima, a proizvode kiselinu koja oštećuje zube. Osim samog šećera, na isti način na zube mogu uticati čak i voće i žitarice.

Poželjno je što češće prati zube
U ovaj mit bi odmah trebalo da prestanete vjerovati. Ako prečesto perete zube, postoji velika opasnost da ćete oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati oštećenje zuba. Između jutarnjeg i večernjeg pranja, radije zube isperite vodicom za ispiranje usne šupljine.

Zubobolja znači da imate karijes
Zubobolju može uzrokovati karijes, ali ju može uzrokovati i upala desni, oštećena caklina ili čak upala sinusa.

Ne propustite