Stručnjak za nacionalnu sigurnost: Izraelska ponuda je najbolja

Svijet
Stručnjak za nacionalnu sigurnost: Izraelska ponuda je najbolja
.

Stručnjak za nacionalnu sigurnost Robert Mikac rekao je kako je izraelska ponuda borbenih aviona najbolja.

"Ministarstvo obrane RH jasno je opredijeljeno koji zrakoplov želi kupiti. Stručna radna skupina, koja je radila zadnjih šest mjeseci na ovome pitanju, detaljno je analizirala sve četiri ponude. Kada se uzme sve u obzir, izraelska ponuda F-16 Barack je definitivno najbolja", rekao je Mikac u HRT-ovoj emisiji Tema dana.

Strateško partnerstvo

"U ostale tri ponude nemamo taj ponuđeni odnos države s državom. U ostalim ponudama trebali bismo dizati kredit kod komercijalnih banaka. Ako se odlučimo za izraelski model, izraelska država bi nas financirala s određenim počekom. Taj dug ne bi ulazio u naš javni dug države. Osim toga, dobivamo nešto što se ne može novcem kupiti. Dobivamo strateško partnerstvo na političkom i sigurnosnom aspektu s Izraelom. To nam svakako puno vrijedi", rekao je Mikac. 

"Sada je pravo vrijeme za kupnju borbenih zrakoplova. Jednom moramo donijeti takvu odluku. Nema više ni prostora ni vremena za odgađanje. Sada smo u jedinstvenoj situaciji koju treba iskoristiti. Mislim da ovakvu ponudu, kao što je sada imamo, teško ćemo opet dobiti u budućnosti", dodaje.

Osam mega projekata

"Izraelci nude i osam mega projekata za razvoj. Mikac je istaknuo da će dodatni projekti svakako povezati i gospodarstvo. Otvorit će se nova radna mjesta u Hrvatskoj. Imat ćemo mogućnost školovanja naših pilota, osoblja u Izraelu. Izraelci će investirati u transfer znanja i tehnologije kod nas. Znači, dobivamo puno više nego da smo kupili samo letjelice", rekao je stručnjak za nacionalnu sigurnost i ponovio da je izraelska ponuda jako kvalitetna.

Ne propustite