UPOZORENJE: Evo koju hranu nikada ne biste smjeli jesti
Donosimo vam listu od pet namirnica koje ne biste smjeli jesti, te koje najviše utiču na povećanje tjelesne težine.
Konzervirana hrana
Bisfenol A (BPA) je spoj pronađen u konzervama, i on ometa hormonsku regulaciju gena te je povezan s problemima poput ranog puberteta, pretilosti i raka. Istraživanje iz 2013. objavljeno u Human Reproduction napomenulo je da je BPA koji se unosio kroz hranu doveo do mutacija jajnih ćelija kod žena, što je dovelo do poteškoća sa začećem. BPA čak može potaknuti razvoj raka dojke.
Umjetni zaslađivači
Mnogi, kada pokušavaju izbjeći šećer, koriste umjetna sladila, no nedavna studija pokazuje da ova vrsta zaslađivača povećava rizik od dijabetesa. U studiji objavljenom u časopisu Nature napisano je da tijelo ne probavlja umjetni šećer, koji onda odlazi u crijeva i apsorbira crijevne bakterije, mijenjajući njihovo ponašanje. Prema rezultatima, to uzrokuje brzi dobitak kilograma i povećava rizik od dijabetesa.
Gazirana pića
Višak šećera iz gaziranih pića, pohranjuje se kao masnoća, što dovodi do pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Dnevni unos od jedne do dvije limenke gaziranog pića povećava rizik od dijabetesa kod mladih i povećava rizik od razvoja gihta za muškarce i žene.
Prerađeni mesni proizvodi
Prerađeno meso u namirnicama kao što su kobasice, hrenovke, salama uveliko škode zdravlju. Istraživanja su pokazala da konzumiranje prerađenog mesa doprinosi bolestima srca, karcinomu i preranoj smrti. Prerađeno meso također ima visok sadržaj soli koji povećava krvni pritisak. Nitrati koji se nalaze u ovim namirnicama također začepljuju arterije i povećavaju nivo šećera u krvi.
Margarin
Margarin je pun transmasnih kiselina koje mogu uzrokovati začepljenje arterija, ograničavajući protok krvi bogate kisikom u srce i uzrokujući srčane probleme.