Ambasada SAD u BiH: Izmišljene priče o NATO vježbama

Bosna i Hercegovina
Ambasada SAD u BiH: Izmišljene priče o NATO vježbama
.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o tzv. "NATO vježbi", kojima neki  političari plaše građane BiH, saopćeno je iz te ambasade. 

- Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost biće veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranijuma niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste, koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu - navodi se u saopćenju.

Kao i uvijek kad je riječ o ovakvim vježbama, kako se ističe, Ambasada usko sarađujo s relevantnim institucijama radi definiranja detalja aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH, koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja, navedeno je također u saopćenju.

 

Ne propustite