Kako su se Trampovi obogatili? BOGATSTVO STVORENO NA KRAĐI OD RADNIKA, OD DRŽAVE I OD JAVNIH POVRŠINA

Zanimljivosti
Kako su se Trampovi obogatili? BOGATSTVO STVORENO NA KRAĐI OD RADNIKA, OD DRŽAVE I OD JAVNIH POVRŠINA
.

Aktuelni predsjednik Amerike Donald Tramp, ima duboke korjene u Njemačkoj. Njegov djeda, Fridrih Tramp rođen je 1869. godine u malom njemačkom gradu Karlstad na jugozapadu zemlje koji i danas ima jedva preko 1.000 stanovnika. Prema riječima Gvende Bler, autora koji proučava narcisoidni poremećaj ličnosti Donalda Trampa u knjizi “Trampovi: Tri generacije graditelja i predsjednički kandidat”, Fred Tramp bio je naopaka osoba sklona piću.

Ključ za razumjevanje ličnosti njegovog potomka krije se u liku i djelu njegovog djeda Fridriha koji je amerikanizovao svoje ime u Fred i trbuhom za kruhom prešao okean. Fridrih Tramp je u 16. godini emigrirao u Sjedinjene Države kod svoje sestre koja je živjela u Njujorku. Odmah je pronašao posao u njemačkoj berbernici i počeo da radi kao šegrt. Fridrih je narednih šest godina jedva sastavljao kraj sa krajem živeći u malom neuglednom stanu. Kada se Amerikom proširila zlatna groznica, Fridrih je odlučio da napusti posao u berbernici i okuša svoju sreću zajedno sa milionima drugih. Međutim, za razliku od drugih, Tramp je imao ideju koja će ga odvesti do uspjeha… On je shvatio da ključ nije u pronalaženju i kopanju zlata, već u otvaranju hotela i restorana za sve veći broj ljudi koji idu ka Aljasci u potrazi za srećom. Ipak, za tako nešto bio mu je potreban novac pa su Tramp i njegov prijatelj Ernest Levin započeli posao iz šatora na čuvenoj ruti koja se zvala “Staza mrtvog konja”. Ova opasna dionica, takođe poznata i kao “Bijeli prolaz”, bila je teško prohodna. Posebno se isticala po velikom nagibu i djelovima sa živim blatom. Konji, već umorni od dugog puta ovdje bi završavali padajući sa litice, lipsavajući od umora ili davljenjem u blatu.

Elizabet Tramp i njen petnaestogodišnji sin Fred junior započinju biznis sa nekretninama, postavljajući temelje za Imperiju koju sada kontroliše njen unuk, predsjednik Amerike, Donald Tramp

Ostalo je zabilježeno da je samo na ovom mjestu izgubljeno oko 3.000 konja. U tom trenutku zablistao je preduzetnički duh Fridriha Trampa koji je meso mrtvih konja prodavao iz jednog improvizovanog šatora zajedno sa svojim poslovnim partnerom Levinom. Partneri su iskoristili ovu priliku da prodaju meso do kog su dolazili besplatno, a njihov uspjeh omogućio im je da se presele u dvospratnu zgradu u Benetu, gradu u Kanadi. Svoj novi hotel sa restoranom nazvali su “Arktik”. Reklamirali su ga kao – najnoviji, najčistiji i najbolje opremljen hotel sjeverno od Vankuvera. I tako je, sa nepune 22 godine, predak Donalda Trampa postao vlasnik čitavog hotela.

Hotel je bio otvoren dvadeset i četiri sata dnevno, nudio je delikatese od kraba, koza, zečeva, vjeverica i lososa. Svježe voće je takođe bilo na meniju, a maline, jagode, borovnice i brusnice bile su omiljene među iznemoglim putnicima. Ipak, pored dobre hrane i pića, hotel se pročuo i po prostituciji. Porodica Tramp se danas ograđuje od te vrste djelatnosti hotela, ali istoričari imaju drugačije mišljenje.

Tramp i još 30 investitora uložili su 1898. godine novac u brod koji je jedan novinar u Sjevernoj Dakoti opisao kao jedan od najkompletnije opremljenih brodova koji je ikada isplovio iz Sijetla. Brod “Elsi” bio je jedrilica od pedeset šest tona, koštao je 3.500 dolara i imao za cilj da dobro opremljenu ekspediciju odvede do novih teritorija na kojima bi tražili zlato. Same pripreme za put koštale su oko 15.000 dolara i trajale tri godine. Brod je sa posadom krenuo iz Sijetla 1898. godine. Plan ekspedicije bio je traženje zlata u Kocebu, gradu na sjeverozapadu Aljaske. Nažalost, brod se nasukao na ostrvo Čirikov u Aljaskom zalivu, a glavni krivac bio je nedovoljno iskusan kapetan.

Četiri godine nakon debakla sa brodom, Tramp je prodao svoju polovinu hotela svom partneru Levinu i vratio se u Njemačku sa stečenim bogatstvom. Oženio se svojom drugaricom iz detinjstva – Elizabetom Hrist i sa njom osnovao porodicu. Trampova majka bila je veliki protivnik ovog braka, smatrajući Elizabetom građankom niže klase. Nije uspjela da spriječi Fridriha u njegovom naumu, ali mladog bogataša su uskoro snašli drugi, ozbiljniji problemi. Naime, njemačke vlasti su prijetile da će ga, zbog utaje poreza, zajedno sa mladom suprugom istjerati iz zemlje, a takođe je obavješten i da mu njegovo njemačko državljanstvo više ne važi, jer je napustio zemlju i tako izbjegao da služi vojsku. U takvoj situaciji, bračni par Tramp odlučuje da se otisne put Amerike. Dolaze u Njujork 1905. a Elizabet iste godine na svijet donosi Donaldovog oca – Freda juniora, a nakon dvije godine i drugog sina Džona.

Glava porodice Fred Tramp umire 1918. godine od španske groznice u svojoj 49. godini. Sahranjen je u Kvinsu na luteranskom groblju. Njegovo bogatstvo tada je iznosilo 32.000 dolara što je, prevedeno u današnji novac, oko pola miliona dolara. Elizabet Tramp i njen petnaestogodišnji sin Fred junior započinju biznis sa nekretninama, postavljajući temelje za Imperiju koju sada kontroliše njen unuk, predsjednik Amerike, Donald Tramp.

Ne propustite